BITKA ZA SLOBODNU UKRAJINU – BITKA ZA SLOBODNU EUROPU I SVIJET

BITKA ZA SLOBODNU UKRAJINU – BITKA ZA SLOBODNU EUROPU I SVIJET

                Nevjerojatno je, s kolikom lakoćom neki politički, ali i vojni analitičari poput bivšeg ministra obrane Hrvatske, Ante Kotromanovića, kada govore o ratu u Ukrajini, između ostalog kažu: „Ukrajina će se  možda morati odreći dijela svoga teritorija. Smatram da Krim Ukrajinci definitivno trebaju zaboraviti“. (Vidi Večernji list od 19. ožujka 2022.). Pitam gospodina Kotromanovića, što bi rekao, da je netko u vrijeme oružane agresije Srbije na Hrvatsku izjavio, da će se Hrvatska morati odreći dijela svoga teritorija kao što je na primjer kninska krajina, a Slavoniju i Srijem, da Hrvati „definitivno trebaju zaboraviti“!?

                Takva jedna promašena i prije svega politički degutantna izjava Kotromanovića o Ukrajini, očito pokazuje, da su mnogi Hrvati zaboravili kakvu je kalvariju prošao hrvatski narod u Domovinskom ratu. Žalosno je, da jedan bivši ministar obrane tako misli i javno govori u medijima kada je u pitanju rat u Ukrajini. Ukrajinci se bore kao lavovi protiv ruske invazije, kao što su se i Hrvati borili protiv srpske agresije od 1991. do 1995. godine. Ukrajinci će se boriti do posljednjeg čovjeka, jer znaju da se bore za slobodu svoje zemlje, slobodu svojih građana i zasigurno se neće olako odreći ni milimetra svoje zemlje, a Krim je teritorij koji su Rusi okupirali početkom ožujka 2014. godine i anektirali ga ruskoj federaciji. Putin će izgubiti rat, jer: „To je rat u kojem Putin ne može pobijediti“ kao što tvrdi Andrej Illarinov, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista, bivši Putinov savjetnik za gospodarstvo od 2000. do kraja 2005. godine. Rusija će morati platiti visoku cijenu rata u Ukrajini, a to će uvelike utjecati na drastično smanjenje standarda ruskih građana. Neki gospodarski analitičari predviđaju pad standarda ruskih građana na onaj iz doba SSSR-a kada su mnogi građani ondašnje sovjetske Rusije bili više gladni nego li siti.

                Ono što je vrlo važno u ovom ratnom ludilu i što ne smijemo zaboraviti su ruski građani, ruski narod koji ne trebamo poistovjećivati s Putinom i njegovom militarističkom politikom. Naravno, postoje Rusi koji podržavaju Putinovu politiku i invaziju Ukrajine i svi koji u tome sudjeluju morat će odgovarati za monstruozne zločine koje Putin čini u Ukrajini, kako kaže Mihail Šiškin koji trenutno živi u egzilu u Švicarskoj. Glede rata u Ukrajini Šiškin kaže: „Rusija osjeća bol i stid i naglašavam: Putin nije Rusija. U ime moje Rusije i u svoje ime, molim Ukrajince za oprost“.

                Nadalje, u svom intervjuu Illarinov za  rat u Ukrajini kaže: „Mislim da Putin nema šanse pobijediti u ratu u Ukrajini, čak i uz rat iscrpljivanja, uz ovo neselektivno granatiranje i bombardiranje tisuća ljudi. Rezultat će biti suprotan“. (ibidem) Putin se grdno prevario u Ukrajincima, za koje je krivo mislio, da će se odmah predati i da će Ukrajina u potpunosti biti pregažena. Ovoga trenutaka Ukrajina se bori za vlastitu slobodu svoga naroda, ali i za slobodu Europe i čitavog slobodoumnog Svijeta. Zato Ukrajincima treba pomoći u oružju, novcu u smještaju, sada već preko 4 milijuna izbjeglica – žena i djece – koji su morali napustiti svoje razrušene domove u Ukrajini.

                Godinama traju pripreme Putina za napad na Ukrajinu, od asmog trenutka kada je postao predsjednikom Rusije, što potvrđuje sam  Illarinov u svome intervjuu za Večernji list od 19. ožujka 2022. godine. Illarinov za Večernji list izjavljuje: „Bio je to njegov plan više od 20 godina. Planirao je napraviti nešto, ne u konačnom obliku u koji je akcija evoluirala 24. veljače 2022., ali imao je ideje da je potrebno nešto napraviti s Ukrajinom još 2001. godine“.

                Ono što nas sve treba brinuti je višegodišnja blagonaklonost Zapada i SAD-a, jednoj takvoj agresivnoj politici Putina, olako prelaženje preko ruske imperijalne politike, a takva politika oklijevanja Amerikanaca i Europljana samo je dala vjetar u leđa Putinu za napad na Ukrajinu. Koliko je situacija ozbiljna, najbolje pokazuje izjava ruskog predsjednika Putina o mogućnosti korištenja i nuklearnog oružja. Mada, nekadašnji savjetnik za gospodarstvo Illarinov tvrdi, da je to blef i ništa više od toga, ne bi trebalo samo tako olako preći preko toga i ne akceptirati mogućnost upotrebe nuklearnog oruža, kada je to izjavio sam Putin i to u nekoliko navrata.

                Kada Svijet ima posla s takvom personom kakva je Putina, može se nadati svemu, pa tako i upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusa. Na kraju svega, Rusija će platiti veliki ceh za agresiju na Ukrajinu; morat će platiti veliku ratnu odštetu, vratiti Krim i sva okupirana područja. Dozvoli li Zapad i svjetska politika, da se preko svega olako prijeđe, danas-sutra taj isti Zapad mogao bi doživjeti sudbinu Ukrajine.

Miljenko Jerneić