ČETIRI ASA

ČETIRI ASA

                Moram reći, da s velikim guštom gledam hrvatski nogomet – od prve do druge lige – pa sve do juniorskih utakmica u Splitu između juniora Hajduka i Dinama u kojoj je Dinamo slavio pobjedu od 3:2. Neosporno je, da se hrvatski nogomet kvalitativno diže. A dokaz tome su izvrsne utakmice. Možda će se netko čuditi glede moje konstatacije ali to je zaista tako. Najdraže od svega mi je da u hrvatskim nogometnim klubovima stasaju mladi igrači koji su već sada zvijezde u svojim klubovima i budućnost su hrvatskog nogometa. 

                Glede svega toga rađe gledam hrvatski nogomet, nego bilo koju utakmicu „petice“. Naprosto uživam u hrvatskom nogometu, a naravno, kao dinamovac od glave do pete, najviše se veselim Dinamovim pobjedama i pobjedama hrvatske nogometne reprezentacije. Dinamo mi je u srcu od kad znam za sebe i drago mi je, da Dinamo ima prilike kupovati hrvatske nogometaše iz Prve hrvatske nogometne lige, kao nedavno Čabraju, Špikića, Nevistića i Štefulja. To su pojačanja za slijedeću sezonu, a Čabraja već sada igra za Dinamo kao lijevi bek. Ono što još Dinamo mora kupiti na hrvatskom nogometnom tržištu u ljetnom prijelaznom roku su svakako četiri hrvatska nogometna asa: Mijo Caktaš, Kristijan Lovrić, Marko Bulat i Mihael Žaper. S tim igračima Dinamo bi bio strah i trepet, ne samo u europskoj ligi u kojoj se trenutno natječe na međunarodnoj sceni, već i u ligi prvaka u kojoj bi bio dostojan suparnik, kako Barceloni i Realu, tako i Bayernu i Liverpoolu. Uz mlade Dinamove zvijezde koje stasaju u Dinamovom nogometnom inkubatoru, nema zime niti za dečke u plavom, niti za vatrene.    

                Dinamo je u hrvatskoj najbolji primjer kako treba i na koji način raditi u nogometu. Sistematski i sustavan rad na stvaranju nogometaša, Dinamo je započeo još prije dvadeset godina, i danas je počeo ubirati plodove svojeg dugogodišnjeg i mukotrpnog rada. Dinamovoj nogometnoj školi čude se svi najbolji svjetski klubovi, od Barcelone, Chelsea, Bayerna, Evertona, Reala, a mnogi predstavnici tih i drugih nogometnih klubova iz Europe i svijeta dolaze vidjeti kako to Dinamo stvara iz godine u godinu, sve bolje i bolje nogometaše. Kada bi se u nogometu dodjeljivao Oscar kao  što se dodjeljuje u svijetu filma, Dinamo bi svakako zaslužio dobiti nogometnog Oscara za sve ono što je učinio za hrvatski nogomet, hrvatsku reprezentaciju i nogometni svijet u cijelosti. Kruna tog uspjeha je Dinamovo dijete Luka Modrić koji je prije dvije godine proglašen najboljim hrvatskim nogometašem.

                U toj predivnoj nogometnoj rapsodiji Dinamo svakako mora pratiti još jednu mladu nadolazeću nogometnu zvijezdu, a to je dvadesetogodišnji Krešimir Krizmanić koji me je fascinirao svojom igrom, najprije protiv Rijeke, a zatim i protiv Slavena iz Koprivnice. To je nogometni znalac kojemu je mjesto u Dinamu, što će zasigurno mladi hrvatski reprezentativac pokazivati iz utakmice u utakmicu. Nadam se da je i taj veliki nogometni potencijal na radaru Dinama. Želim plavim dečkima puno sreće u europskoj ligi, da pobijede Krasnodar, a onda se otvara put do zvijezda. Dinamo već ovo proljeće ima priliku doseći samo nebo koje bi moglo biti ponovno u plavom sjaju kao i prije pedeset godina kada je Dinamo osvojio kup velesajamskih gradova, kao danas da osvoji europsku ligu.

(ovaj tekst napisan je 11. veljače 2021. godine, a već 12. veljače 2021. godine s zadovoljstvom čitam Sportske novosti, koje donose između ostaloga i vijest da je Dinamo kupio jednog od četiri nogometna asa, mladog Marka Bulata. Vijest za povijest.)

Miljenko Jerneić