Četri frajle

ČETIRI FRAJLE

                volim doći u taj kafić, sjesti, i u miru popiti piće pročitati novine. Naravno, i drugi dolaze da popiju kavu ili neko pićence koje im paše, raspredajući kojekakve teme. Od svih gostiju, zapazio sam četiri dame, stalne gošće kafića u razgovoru ugodnom. Čak sam i saznao njihova imena. To su Bara, Mara, Kata i Štefa. Moram vam reći, da su dobro o semu informirane i znaju se spominati.

                Taj je to bilo i jednoga jutra, gde sam taman počel čitati cajtung, kad evo – stižu četiri frajle i sednu se za stol baš pored mene. Pravil sam se da i dalje čitam novine, no u stvari slušal sam njih, o čemu se to danas buju spominale.

                Jedna od njih, a to je uvijek bila bara, zvala je konobara.

Bara: Dečec, daj dojdi da si naručimo cugu. Denes smo jako žejne. Kaj ne puce da je tak.

           Ostale tri frajle odgovorile su gotovo u isti glas: „Tak je Barek, se nam vu grlu gori“.

            Konobar je došel i pital frajlice: „Onda puce kaj bute denes“. Frajle su se pogledale, prasnule u smijeh i naručile četiri pivice i to ožujske, da se zna.

Bara: Puce, kaj velite za tog masona koji je državni fiškal vu Uskoku, a prešutel je svoje članstvo vu masoneriji?

Mara: Znate kaj bum vam rekla. On vam je meni odmah bil sumnjiv, čim sam ga videla prvi put. Kad                                            ga vidiš kakav je, mam se prestrašiš. Liči na pravog vukodlaka, tak da te je mam strah videti ga takvog, a još kad progovori.

Kata: Meni jednostavno nije jasno, kak to naši političaru izaberu baš masona za državnog fiškala?

Štefa: Je, puce moje. Nije tu niš čudnega, kad i međi našim političarima ima masona. A oni jedan drugoga pomažeju.

Bara: Znali smo da među političarima ima i pedera, a jučer smo otkrili da ima i masona.

Mara: pa to je zaista da popizdiš. Ja se pitam, ima li među našim političarima normalnog muža tak da se moreš od njega i nekaj nadati.

Kata: Bojim se da nema. Još nismo čuli da je neki političar poševil neku žensku, a kak i bi kad je vu hrvatskoj politici tolke pederof i masona.

Štefa: Puce, jebeš pedere i masone, stiže nam pivica

Konobar je donesel četiri ožujka, a naše frajle jedva su to dočekale. Z guštom su se trunčile i dobro iz velike krigle potegnule pivice.

Bara: Štefa, imaš ti praf. Pivica je zakon. I k tome još ožujska.

Mara: Puce, moram vam reći da mi je žal kaj je Kolinda izgubila izbore i koj je onaj paja patak pobedil. Trebale smo, mi sve ženske podržati Kolindu, kad ju već nije podržal njezin HDZ, a i onaj pŠonjo, kakti dobar pjevač.

Kata: Ima praf. Mi ženske zakazale smo i zato je pobedil paja patak. Šonjo uopće nije bitan. Taj ne zna ni popevati, a za politiku je pravi dibidus.

Štefa: E, curke moje. Sad je gotovo, i nemremo si više pomoći. Kaj je tu je. Paja patak je precednik.

Bara: to nam je škola za veke vekova. Skupo bumo platili kaj Kolinda više nije precednica. Paja patak bu nas sve razočaral. I one kaj su glasali za njega i one kaj nisu.

Mara: slažem se Bara. Puce moje, pa tek kaj je postal precednik, već drugi dan je izjavil da je i on imal ponudu masonerije da postane mason. Ak se mene pita, ja mu niš ne verjem. I on je sigurno mason, samo akj to skriva.

Kata: Za masone sam čula da su to sami, kakti muški, a da ženskih uopće nema.

Štefa: Puce moje. Možda je i to neko pedersko društvo koje se tajno sastaje, i tko zna , kaj ti masoni, sami muškići rade kad ih nišći ne vidi.

Bara: Ja sem vam tak sretna puce moje, kaj imam normalnog muža i kaj mi nigdar ne zmanjka. Bar znam da je moj Jura normalen muž i nije mason.

Mara: Bara, a kaj ti misliš da je z nami kak drugač. I moj Štef se dobro brine za fasung, tak da nigdar ne zmanjka.

Kata: I moj Ivek je prva liga. Taj puca iz svih pozicija i svako malo zabije gol. Slabo se branim.

Štefa: Moj Francek je divan muž. Taj mi u svemu pomaže, a u onom najviše. Baš sam sretna kaj imam Franceka.

Nemrete a da se ne nasmijete, barem u sebi, kak sam se i ja smijal slušajući četiri frajle kak se spominaju o gorućim i aktualnim temama. Spika se nastavila.

Bara: Puce, ja sam mislila da je onaj gradonačelnik iz metropole – kak ga ono zoveju – Bokček Mali, zbilja vu redu, a kad tam – gle vraga skok na skok – on je isto priznal da je vu svojoj rezidenciji svečano primil te masoničare.

Mara: Bara, daj nej biti naivna. Pa smao kad ga vidiš, prestrašiš ga se, a tek kad otvori usta, mam zdehneš kad čuješ kaj taj Pajac pripoveda.

Kata: Ja sam pak čula da taj Bokček Mali krade na sve strane. Tko zna možda je kleptoman, pa zato fkradne se do čega stigne. Penezi su mu glavna preokupacija, tak bar veliju oni kaj z njim delaju i kaj ga dobro znaju.

Štefa: Bokček Mali je pokral brdo love, samo nišči ne zna gd eju drži. Bagdadski lopov je sitnica za Bokčeka Malog.

Bara: baš mi paše ova pivica. Jura si je z menom za fruštuk pojel zagorske šunkice, tak da sms žejna kak kaća.

Mara: I ja ima dobru podlogu, pa bi si mogle spiti još jednu rundu. Kaj velite?

Kata: Nemam niš protiv puce moje. Ali tu mso već skoro dve vure, a i obed se mora denes skuhati.

Štefa: I ja mislim da je vreme za pokret. Bumo zutra nastavile. Vreme je da pojdemo domeka i da svojim mužima pririhtamo obed.

Sve četiri frajle polako su se zdigle, malo protegnule, platile ceh konobaru i krenule prema svom domu. A ja sam ostal i dalje čitati novine ili bolje rečeno, kad su četiri frajle prešle, tek onda sam počel čitati cajtung. Za cajtung treba mira, a i vremena.

Miljenko Jerneić