DANAS JESI SUTRA NISI

DANAS JESI SUTRA NISI

                S kakvim si „prijateljima“ bio okružen možeš tek znati – tako nas ući život i politika – kada su životu nađeš na vjetrometini, napušten od svojih „prijatelja“ ili onda kada u politici izgubiš ključnu bitku, a to se desilo – sada već slobodno možemo reći – bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu. I Trupm i Joe Biden – novi 46. američki predsjednik – imali su podršku među biračima diljem Amerike, ali i navijače širom svijeta. U svom četverogodišnjem mandatu Donald Trump je zasigurno najviše učinio za Izrael – mada se osobno ne slažem s premještanjem veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem i proglašenjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela – koji je uz podršku SAD-a ili bolje rečeno Donalda Trumpa potpisao Ugovor o miru, diplomatskoj suradnji i punoj normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sporazum je potpisan između Izraela i UAE 15. rujna 2020. godine, a kojem su se kasnije priključili Bahrein i Sudan. No, taj isti Izrael pokazao je svoj pravo lice – kako nas informira izraelski portal The Wallah news – „objavio je kako je Trump razočaran premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je kalkulirao i nije ga podržao na predsjedničkim izborima, ističući kako američka administracija smatra da ju je Netanyahu „izdao“ i da nije javno podržao Trumpa unatoč tome što je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, preselio veleposlanstvo i prisilio UAE, Bahrein, Sudan da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom“.  

                Bez podrške SAD-a, Izrael bi bio na brisanom prostoru i stalna meta radikalne arapske politike, a tako prepušten sam sebi Izrael zasigurno ne bi dugo opstao bez američke podrške. Zato pomalo čudi jedan takav indiferentan politički stav Izraela prema Trumpu koji je kao 45. američki predsjednik najviše učinio upravo za tu zemlju. No to je tako u politici – dok te trebaju dobar si, a kad im više ne trebaš, odmah zaborave sve ono što si učinio za njih.

                Ono što je najbolje u mandatu Trumpa je to što „ni s kim Sjedinjene države u njegovu mandatu nisu počele rat, a i izvlačio se iz postojećih“.(Vidi Večernji list od 6. studenoga 2020. godine, autor teksta Milan Ivkošić.) Donald Trump je u izbornoj kampanji imao i svoje strane „navijače“, to jest one zemlje koje su priželjkivale njegovu pobjedu i ostanak u Bijeloj kući narednih četiri godine, poput jedne Srbije i predsjednika Vučića te Milorada Dodika srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je – umjesto Vučića – pozvao sve Srbe u SAD-u da svoj glas daju Trumpu. Na strani Trumpa bila je i Slovenija, čiji je premijer Janez Janša, prije objave službenih rezultata čestitao Trumpu na pobjedi. Slovenci su iz simpatije prema Melaniji – koja je rođena u Sloveniji – bili na strani Trumpa i donedavno prve dame SADA-a. u Hrvatskoj jedan dio političkog establišmenta bio je otvoreno za Joe Biden, a tu prije svega mislim na sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je od samog početka „navijao“ za Bidena, dok je drugi dio – vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem – bila, recimo to politički suzdržana, ili bolje rečeno diplomatski iščekivala završetak američkih predsjedničkih izbora.

                Oni koji su otvoreno podržavali gubitnika Trumpa – kao što su Srbi i Slovenci predvođeni Janšom koji je na Twitteru prije vremena proglasio Trumpa pobjednikom – mogli bi za to snositi i određene političke konzekvence, na što je i upozorio Peter  Galbraith u svom intervjuu Večernjem listu 8. studenoga 2020. godine: „Mislim da premijer Janša ne bi trebao računati na bilo kakvu pozivnicu na Bijelu kuću i slijedeće četiri godine. bizarno je uplitati se u američke izbore, a još bizarnije uplitati se na strani kandidata koji gubi izbore ili nakon što je zapravo izgubio“.

                Za Donalda Trumpa treba reći da je izgubio predsjedničke izbore iz nekoliko razloga. Prvi razlog svakako je njegov karakter, odnosno njegova arogantnost i bahatost, a sve to pratila je Trumpova politička isključivost. Trump nije znao slušati one koji o politici znaju više od njega, pa samim time je u kreiranju politike imao niz propusta. Drugi razlog zbog kojeg je Trump izgubio izbore od Bidena je taj što Trump nije imao političke naobrazbe i političkog iskustva poput Bidena, pa je taj svoj veliki nedostatak prikrivao svojom arogantnošću i bahatošću. Treći, i zasigurno najvažniji razlog – kada ste u politici – je taj što je – nazovimo to – svojom političkom nespretnošću četiri godine iritirao veliku većinu američkih građana prema kojima nije imao niti političkog, socijalnog niti ikakvog drugog senzibiliteta.

                Kakav će biti Joe Biden predsjednik, to tek trebamo vidjeti. Međutim, ono što je već sada izvjesno, da je 46. američki predsjednik Joe Biden osoba koja se u politici snalazi kao riba u vodi, za razliku od Trumpa koji je čitavo vrijeme dok je obavljao predsjedničku dužnost izgledao nezgrapno i nespretno, što se tiče hrvatske politike treba istaći da je Joe Biden odlično upoznat s politikom na prostorima bivše države, kojeg je primila na Pantovčaku bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i koja je od svih političara u Hrvatskoj s Bidenom imala najbolje odnose. Sada se još jednom vidi kratkovidnost, a mogu slobodno reći i politička glupost hrvatske desnice koja je omogućila da Zoran Milanović postane hrvatski predsjednik, za kojeg se pouzdano zna da je više naklonjen ruskoj političkoj opciji, za razliku od Kolinde Grabar Kitarović koja je bila prozapadno orijentirana i uvijek dobro primljena i rado viđen gost u američkim političkim krugovima. Hrvatski birači ponovno su nasjeli na „trik“ koji već sada podosta košta hrvatsku cjelokupnu politiku, a sveukupnu cijenu znat ćemo na kraju Milanovićevog mandata.

                Ono što je bitno i ne smijemo zaboraviti je, da je Joe Biden prvi predsjednik SAD-a nakon John Fitzgeralda Kennedya koji je katolik i irskog je podrijetla. Novom američkom predsjedniku zaželimo puno zdravlja i sreće i da uspješno završi svoj mandat, te se nadajmo da će ono što bitno povezuje Kennedya i Biden ostati samo na te dvije sličnosti.

Miljenko Jerneić