Fatamorgana

Fatamorgana

                Rusi su još davno, daleke 1868. godine, dobili svojega „Idiota“ zahvaljujući Dostojevskom, čiji je roman po mnogima i njegovo najbolje djelo, i kao takvo našlo je svoje mjesto u klasici svjetske književnosti. No, i mi Hrvati možemo se pohvaliti da imamo idiota i ta zahvaljujući, vjerovali ili ne, hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je već odavno poznat po svojim gafovima. Naime, o čemu se dela?! „Šef države Zoran Milanović izazvao je burne reakcije najavom da neće glasati“, te je time proizveo niz burnih reakcija onih koji su involvirani u politiku kao političari, ali i onih stručnih osoba koje prate politiku kroz svoje osvrte i komentare. Tako smo neki dan, na tu temu – neizlaska Zorana Milanovića na parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja 2020. godine – imali priliku u jednom dnevnom listu pročitati komentar profesora Žarka Puhovskog. Naš uvaženi profesor između ostaloga kaže: „Svakakvih predsjednika smo vidjeli u povijesti demokracije, ali onog koji je samog sebe oglasio političkim idiotom, kao što je napravio Milanović, nismo vidjeli. Onaj tko ne ide na izbore je politički idiot po definiciji. Izvorni termin idiota znači osobu koja se ne bavi zajednicom, pa ni minimalno tako da ne ide izbore. To je nešto neopisivo neodgovorno i nimalo pametno.“ Nešto malo dalje, naš uvaženi profesor Žarko Puhovski, kao rezime ističe: „To što je napravio Milanović je žalosna glupost.“

                Jedne druge dnevne novine donose nam naslov: „Titov pionir Milanović vidi samo ustaše“, čiji je autor Milan Ivkošić. Izgleda da naš novoustoličeni predsjednik – Titov pionir ima i priviđenja, pa na svakom koraku vidi samo ustaše oko sebe. Pa kaj se onda mi Hrvati imamo čuditi Srbima, za koje smo, mi svi Hrvati ustaše, kada i naš aktualni predsjednik Zoran Milanović vidi samo ustaše oko sebe. Možda oni – Milanović i Srbi – krivo vide, pa onda zbog krive dioptrije vide nešto čega ustvari nema, ali oni (u strahu su velike oči) bez obzira kaj toga nema vide samo ustaše. I to svakoga dana, pa onda nije čudno da Hrvatskom vlada fatamorgana.

                Prigovarali smo, sada već bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović za njezine gafove i promašene izjave koje su bile rezultata njezinih promašenih savjetnika, jer su od Kolinde željeli stvoriti političku karikaturu i pod svaku cijenu je politički i na svaki drugi način obezvrijediti pred hrvatskom javnošću, kako bi izgubila predsjedničke izbore, u čemu su i nažalost, uspjeli. I tako smo umjesto plavuše za predsjednika Republike Hrvatske dobili Zorana Mialnovića, kojeg naš uvaženi profesor Puhovski u jednim dnevnim novinama (23. svibnja.2020. godine) proglašava „političkim idiotom“.

Miljenko Jerneić