Na kojem to planetu mi to živimo

Zaista je nevjerojatno, da u srcu Zaboka, ili možemo slobodno reći njegovom elitnom djelu, godinama zjape prazne, dvije bivše hale negdašnjeg Zivtexa u kojem se je negda proizvodila roba visoke kvalitete i umjetničke vrijednosti. „Nažalost“, ta su vremena za nama, ali ostali su ostaci ostataka nekada radnog prostora u kojem su Zagorci radili i služili peneze. Danas, u tim napuštenim i zapuštenim prostorima raste drveće i korov, rajtaju se štakori i miševi, a što je najgore od svega, taj napušteni i zaboravljeni prostor nucaju mladi, u kojem se opijaju, drogiraju, a poneki u tim i takvim uvjetima vode ljubav.

                U obližnjem susjedstvu, samo par metara dalje, nalazi se tzv. „Kolonija“ koja je isto tako u jadnom i ruševnom stanju, kao i ostaci Zivtexa. A zamislite! U tim kućama-straćarama žive ljudi, neki od njih bez struje, vode i grijanja.

                Osamnaesta je godina dvadeset i prvog stoljeća, a ljudi još i dan danas žive u uvjetima gorim od životinjskih! Pola toga naselja je u ruševnom stanje, što sablasno djeluje i plaši prolaznike, a isto tako nagrđuje novi centar ili bolje rečeno samo srce Zaboka.

                No, dragi Zabočani, to još nije sve! Tu su dvije zgrade koje svojim ruglom, zaokružuju taj prostor strave, za kojeg, izgleda, nikoga nije briga. Bivša zgrada „NK Mladost“, negda je služila kakti klupski bufet, a danas zajedno s ostacima kuće jedne zabočke obitelji, koja je odselila još prije pedeset godina, služi, još samo životinjskom svijetu, a i taj svijet već odavno bježi od te sablasti.

                Gdje se to sve događa!?! Da li moguće da je to planet Zemlja, i to još, zamislite, u srcu elitnog djela grada Zaboka. O témpora! O mores!

(M.J.)