NEBO SE PLAVI, BIJELI SE ZAGEB GRADI…

NEBO SE PLAVI, BIJELI SE ZAGEB GRADI…

                Upravo je bila prava milina gledati Dinamo kako u Rotterdamu maestralnom igrom zbija golove Feynoordu te osvaja nova tri boda, što mu donosi, ne samo prvo mjesto u skupini K već i osigurava proljeće 2021. godine. To prvo mjesto u skupini Dinamu je omogućilo da bude nositelj prilikom ždrijeba, te će samim time u šesnaestini finala dobiti lakšeg protivnika, ako takvih nogometnih klubova uopće ima u daljnjem natjecanju. Dinamo je odigrao pet utakmica, a da nije primio gol! Dakle, 450 minuta Livaković nije vadio loptu iz svoje mreže, a nadam se, da niti neće u narednoj utakmici protiv CSKA u Zagrebu. Dinamo je jedina od momčad u Europi – liga prvaka i europska liga – koji nije primio gol, jedina od 80 nogometnih momčadi! Ne pamti se da je neka momčad pet utakmica za redom sačuvala svoju mrežu. Ne primi li Dinamo gol protiv CSKA, bit će to rekord za nogometne anale, svjetski rekord kojeg će malo koja momčad dostići, a kamoli prestići. U toj zadnjoj utakmici od srca želim pobjedu Dinama, a Livakoviću da sačuva svoju mrežu i time bude vijeke vjekova zapisan u nogometnoj povijesti.

                Kao dinamovac – od kada znam za sebe – bio sam ponosan na igru modrih koji su se borili kao lavovi prve sekunde, pa sve do posljednjeg sučevog zvižduka. Bravo dečki, tako se igra i samo nastavite u tom tempu, a svi mi znamo da vi svakako možete još i bolje i više, a to bolje i više zalog vam je za buduće pobijede.

                Mnogi se pitaju kako to Dinamo u Europi ne može primiti gola?! Pa vrlo jednostavno. Kao što reče njihov kapetan Arijan Ademi, modri su prije svega klapa, a igra im je svi za jednoga, jedan za sve. Plavi lavovi pokazali su kako treba igrati i to je najbolji recept za naredne utakmice koje su pred njima. Bio bih nepravedna kada bi nekoga posebno istaknuo iz pobjedonosne utakmice protiv Feynoorda, no ne mogu, a da ne spomenem mladog Joška Gvardiola kojem je tek 18 godina, a svojom ozbiljnom i odgovornom igrom zgleda kao da ima 28. Nikada Dinamo nije imao takav igrački i obrambeni talenat, a koji istovremeno igra lijevog beka i po potrebi trećeg stopera i to kojom lakoćom, ozbiljnošću i snagom! Gvardiol je modri nogometni biser koji će u svijetu nogometa narednih godina zasjati svojim punim sjajem i bit će zasigurno jedan od najboljih svjetskih nogometaša, ako ne i najbolji. Zbog proljeća Dinama i njegovog nogometnog stasanja, Dinamo mora inzistirati kod RB Leipziga, da Gvardiol ostane u Dinamu do ljeta. S Gvardiolom u obrni Dinamo može osvojiti i europsku ligu. Isto tako, Dinamo se mora preko zime pojačati s tri-četiri igrača, a Mamić, Krznar i društvo znaju koji su to igrači. Ne želim ih ovaj puta javno spominjati, ali jedno ime moram spomenuti, a to je Robert Murić koji je kao Dinamovo dijete – zbog nesporazuma – prerano otišao u inozemstvo. Sada je najbolja prilika da se naš Zagorec vrati u Dinamo i da do kraja razvije svoj raskošni nogometni talent. Robert Murić kao zagorski sin nek  pokaže svima, da i mi Zagorci znamo igrati odličan nogomet i da u Hrvatskom zagorju ima nogometnih talenata.

                Dragi moji dinamovci! Borite se i dalje poput lavova za plavu boju u svakoj utakmici, za Dinamo i Hrvatsku. Budite hrabri, jer hrabre i Bog čuva.

Miljenko Jerneić