NESPOSOBNA HRVATSKA POLITIKA

NESPOSOBNA HRVATSKA POLITIKA

                Odluka Vlade republike Hrvatske, da se kupi dvanaest (12) francuskih borbenih aviona Dassault Rafale F3R – deset (10) jednosjeda i dva (2) dvosjeda – sramotna je, jadna i tužna, a kako neki politički analitičari pišu to „je čin izdaje“. Zaista je nevjerojatno da Hrvatska ne prihvati američku ponudu za kupnju novih aviona F-16 blok 70/72 koje proizvodi Lockheed Martin, koji ne samo da su novi avioni, nego su i gotovo po svim karakteristikama bolji od francuskih. Tim više što su SAD-e „pravi strateški partner hrvatskog naroda“, od borbe za samostalnost Hrvatske, pa sve do današnjih dana kada nam Amerikanci i dalje pomažu kroz oružane donacije i obavještajne informacije. Kako napominje Vjekoslav Krsnik, nabava novih aviona „ne predstavlja isključivo vojno tehničko pitanje, ona je s obzirom na okolnosti u kojim je stvorena hrvatska država i izuzetno političko pitanje“.

                „Francuski đaci“ predviđeni premijerom Andrejom Plenkovićem – Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture, predstojnik premijerovog ureda Zvonimir Frka Petešić kao i ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić koji ima i francusko državljanstvo – odabirom francuskih aviona, pokazali su da im je Hrvatska zadnja briga, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je na početku preferirao zadržavanje strateškog partnerstva sa SAD-om“, demantirao je samoga sebe kroz izjavu: „Što god se odabere, u redu je“, čime je pokazao da mu je do strateškog partnerstva s Amerikancima stalo kao do lanjskog snijega.

                Hrvatska Vlada dobro je znala da su Francuzi prije dvije godine prodali Srbima Mistral 3, „sofisticirani obrambeni protuzračni sustav“, valjda samo zato da bi se „u slučaju novog velikosrpskog napada na Hrvatsku“ što lakše rušili francuski avioni. Cijena francuskih aviona – ne slučajno – u iznosu od 999 milijuna eura, poruka je tih istih sotonskih (666) masonskih krugova , koji time pokazuju svoju moć (tko im što može), li se ujedno i sprdaju s Hrvatskom. I na primjeru odabira francuskih, a ne američkih borbenih aviona, najbolje se može vidjeti da su Hrvati nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izgubili i hrvatsku državu. Smrću Tuđmana, umro je i HDZ, a agonija hrvatske države traje već više od dvadeset godina. Hrvatska je trenutno na respiratoru zahvaljujući samo nesposobnoj hrvatskoj politici koja iz dana u dan, polako i sigurno radi na gašenju hrvatske države. SAD su jedini i pravi strateški partner Hrvatske, što govori i povijest. Posljednjih sto godina najbolje govori o tome, da su Hrvatima jedini pravi prijatelji bi Amerikanci koji su nam pomagali od vremena Woodrowa Wilsona – „koji se nakon raspada Austrougarske monarhije zalagao za pravo naroda u toj monarhiji, dakle i hrvatskoga, na samoodređenje“ – pa sve do stvaranja hrvatske države, borbe protiv velikosrpske politike Slobodana Miloševića i danas protiv pokušaja ponovnog oživljavanja velikosrpske politike, ili bolje rečeno protiv srpske neoimperijalne politike od koje Srbija nikad nije niti će odustati.

                Francuska nikad nije, niti može, a niti će biti strateški partner Hrvatske, jer kroz povijest uvijek je bila protiv Hrvatske i nas Hrvata, a zato uvijek na strani Srbije. Francuska je danas u ozbiljnoj krizi i prema mnogim recentnim istraživanjima francuskog a društva, Francuskoj prijeti sveopći kolaps. Kao primjer navest ćemo anketu Harris Interactivea u kojoj 73% ispitanika „upozorava na raspad francuskog društva, dok gotovo polovina ispitanika (49%) predlaže intervenciju vojske kako bi se osigurao red i sigurnost u Francuskoj“. (Vidi članak u Novom listu: „Francuska je u ozbiljnoj krizi“, autor teksta Drago Kraljević, od 29. svibnja 2021. godine.)

                SAD a svu sreću nimalo ne ovisi o državama poput Hrvatske, za razliku od Hrvatske te se nadam da nam Amerikanci neće zamjeriti i uzeti za zlo glupost naših političara koji su kupnjom francuskih borbenih aviona narušili dugogodišnje prijateljstvo, partnerstvo, ali prije svega povjerenje prema našim američkim prijateljima.

Miljenko Jerneić