PERSONA NON GRATA

PERSONA NON GRATA

                Najveću opasnost za grad Zagreb – nisu više ni potres ni poplave – predstavlja sadašnji gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, bude li, nedaj nam dragi Bože, ponovno izabran za gradonačelnika metropole. Uz to, što je velika neznalica, a k tome i nesposobnjaković da vodi glavni grad svih Hrvata, trenutni gradonačelnik iz dana u dan pokazuje – svojim izjavama – da nikad više nije bio toliko otuđen od Zagrepčana kao što je to ovih dana. Milan Bandić je nakon potresa, poplave i političkog debakla na netom završenim parlamentarnim izborima potpuno izgubljen, iznuren i „praznih baterija“ te se na njemu vidi da je zaista došlo do „zamora materijala“ kako piše u jednom dnevnom listu. U tim istim dnevnim novinama (J.L. od 30. srpnja 2020. godine) u tekstu se posebno ističe: „Nastavi li Bandić s zajedljivim primjedbama i prebacivanjem odgovornosti za štetu od prirodnih katastrofa na sugrađane, netko će postaviti pitanje: „Milane, osjećaš li ti ovu zemlju?“.

                Treba reći da Milan Bandić nikad nije osjećao „ovu zemlju“, a to je na najbolji mogući način pokazao u svojoj „vladavini“ Zagrebom prošlih dvadeset godina. Milan Bandić – najgori gradonačelnik u povijesti grada Zagreba – ništa korisnog nije napravio za metropolu, a i ono što je napravio, vrlo brzo se počelo raspadati i propadati. Elementarne nepogode poput potresa i poplave pokazale su pravu ćud i karakter Milana Bandića koji je unesrećene građane proglasio odgovornima „za štetu od potresa jer nisu održavali svoju imovinu, ili da su u poplavi nastradali jer su uređivali stanove u podrumima“. Takvo nešto, može reći persona koja nema niti zerice empatije prema Zagrepčanima koji su – ne svojom krivnjom već krivnjom upravo Milana Bandića – stradali od potresa i poplave. Milan Bandić svih ovih godina stihijski je vodio Zagreb, kod njega nikada nije bilo sustavnosti i sistematičnosti u rješavanju mnogobrojnih problema Zagrepčana. Sada je došlo sve na naplatu, a ceh je preveliki ne samo za grad Zagreb nego i za čitavu Hrvatsku.

                Zbog dvadesetogodišnjeg javašluka Milana Bandića, Zagreb je stagnirao kao grad u mnogim područjima: od infrastrukturnih, što su na najbolji mogući način pokazale nedavne poplave, građevinskih , što se može vidjeti u nedavnom potresu; ništa se nije ulagalo u obnovu dotrajalih infrastrukturnih komunikacija, održavanje zgrada i njihova sigurnost; sportskih; prava je sramota za Zagreb, a i za čitavu Hrvatsku, da od bivše Jugoslavije nije u Zagrebu sagrađen niti jedan nogometni stadion na kojem bi mogle nastupati hrvatska reprezentacija, a i Dinamo kao najbolji nogometni klub u Hrvatskoj. Zagreb zbog svega toga godinama nazaduje, propada i naprosto postaje neprepoznatljiv kao negdašnji srednjoeuropski grad, grad s okusom i mirisom, Zagreb danas nažalost, izgleda poput kasabe u kojoj Milan Bandić i dalje samo vidi sebe, kao važnu osobu bez koje Zagreb ne bi, tobože mogao živjeti i funkcionirati. Dva minula desetljeća, pokazuju baš suprotno od toga, a to potvrđuju sva recentna zbivanja unutar nepunih godinu dana. Milan Bandić je persona non grata za Zagreb i Zagrepčane, i što prije to shvati, to bolje uza njega i sve nas koji živimo i volimo Zagreb.

                Glede svega toga, današnja gradska politička opozicija nikad nije bila jača, što su pokazali i na parlamentarnim izborima, i ako takvi ozbiljni su pretendenti da pobijede na predstojećim izborima za grad Zagreb. U konstelaciji političkih snaga u gradu Zagrebu, žalosno je da se HDZ kao najjača politička stranka u zemlji šlepa uz jednog Milana Bandića i na taj način sudjeluje u gradskoj vlasti. Koliko je HDZ svih ovih godina bilo politički beznačajan u gradu Zagrebu, na najbolji mogući način nama ilustrira jedan hrvatski tjednik (N:L. od 25- srpnja 2020. godine) u kojem imamo priliku pročitati: „HDZ je u 21. stoljeću marginalna stranka u Zagrebu. Rezultati njihovih kandidata za gradonačelnika iz ciklusa u ciklus  zapanjujuće su loši, Jasmin Mesić 13,1 posto, Margareta Mađerić 5,41 posto, Drago Prgomet 5,60 posto. Realno, Plenković ne bi smio biti optimističan da će se 2021. dogoditi nekakav nagli preokret, HDZ-ov novi kandidat bit će autsajder.“

                Zaista je nevjerojatno koliko se, svih ovih dvadeset godina HDZ politički zapustio u gradu Zagrebu, te je temeljem toga na izborima uvijek polučio katastrofalne rezultate. HDZ kao vodeća politička stranka u Hrvatskoj ne smije si više dozvoliti takav politički nemar u metropoli, već uvijek mora nastupiti s kandidatom za gradonačelnika grada Zagreba, koji je ako osoba dio tog zagrebačkog i kajkavskog miljea, osoba koja je tu rođena, koja tu živi i osjeća bilo svojih sugrađana. HDZ u svojim redovima nema takve osobe te je krajnje vrijeme da HDZ pronađe takvu osobu, koja će dobiti povjerenje purgera i biti izabrana za gradonačelnika grada Zagreba, inače vrlo važnu funkciju – treću po važnosti u Hrvatskoj. Iste dnevne novine koje smo netom spomenuli, vrlo sramežljivo na kraju svoga teksta nagovještavaju mogućnost kandidature i nezavisnih kandidata „poput Sandre Švaljek i Vladimira Ferdelija“. Nadam se da Sandra Švaljek neće ponoviti grešku iz posljednjih izbora kao nezavisna kandidatkinja, a HDZ ima ovaj put pravu priliku da osvoji Zagreb sa Sandrom Švaljek kao glavnom kandidatkinjom za gradonačelnicu grada Zagreba. Ne učini li to, HDZ će daljnjih pedeset godina biti u opoziciji, kada je u pitanju Zagreb, a o nije nipošto dobro za buduće parlamentarne izbore na kojima bi HDZ sudjelovao kao vječita opozicija u gradu Zagrebu, a što bi ga na kraju moglo koštati i vlasti na državnoj razini.

Miljenko Jerneić