POLITIČKE MIJENJE

POLITIČKE MIJENE

                Dok Kolinda na jednoj strani broji posljednje sate svoga petogodišnjeg mandata, na drugoj strani Milanović s nestrpljenjem očekuje svoje ustoličenje za predsjednika Republike Hrvatske. Mnogi u Milanoviću – za razliku od Kolinde – vide sposobnijeg, hrabrijeg i odlučnijeg političara nego što je to bila Kolinda, a neki poput hrvatskih desničara i dalje suze rone zbog toga što je na predsjedničkim izborima pobijedio kandidat hrvatske ljevice. Naravno, to je tipično za hrvatsku desnicu koja je i na ovim izborima pokazala, ne samo nesnalaženje u prostoru i vremenu već i političku insuficijentnost. Hrvatska desnica – umjesto da podrži Kolindu sa svojim glasovima – istaknula je svojeg predsjedničkog kandidata te time omogućila pobjedu Milanovića. Post festum predsjedničkih izbora otkrivanju nam se svi oni koji su Kolindu detronizirali poput desničara u HDZ-u, na najvišim pozicijama, članovi HDZ-a koji su svoje glasove dali drugim kandidatima kao što su Škoro i Kolakušić, a neki članovi HDZ-a nisu niti izašli na izbore, jer tobože nisu imali za koga glasati. Pa onda nije nikakvo čudo što je pobijedio Milanović.

                Zbog svega toga potpuno je jasno i razumljivo, d ase nakon što je izdana od svojih stranačkih kolega iz HDZ-a, Kolinda ne želi vratiti u HDZ već otvara ured iz kojeg će djelovati potpuno samostalno i sigurno, te neće biti politički i na svaki drugi način izdana i izigrana od HDZ-a i neuke hrvatske desnice.

                Hrvatska trenutno -narednih šest mjeseci predsjedava Eu-om; hrvatska Vlada dobro obavlja svoje tekuće poslove bez obzira što je promijenjeno 14 ministara te iste Vlade. Postavljanje Radmana za ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, pravi je potez Vlade. Radman je iskusni diplomat koji je s mjesta veleposlanika Hrvatske u Berlinu došao u Vladu da obnaša funkciju ministra vanjskih poslova. Uz iskustvo i znanje svoga zanata, Radman je između ostalog vrijedan i sposoban diplomata te je pravo osvježenje u Vladi Plenkovića. Njegova politička agilnost, poduzetnost i političko znanje diplomacije dali su daljnji vjetar u jedra Plenkovićeve vlade.

                Treba uz sve to napomenuti da je HDZ – koji trenutno obnaša vlast u Hrvatskoj – u izborima, ali sve to ni malo ne otežava rad hrvatskoj Vladi. Baš naprotiv, Plenković je dao gas, tako da ministri i Vlada u cijelosti imaju zavidni ritam.

                Hrvatsku u narednim vremenima čeka mnoštvo obaveza: od uređenja granice sa Slovenijom, a zatim i s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, kupnje borbene eskadrile, to jest nabava aviona, te nit poslova na unutarnjem i međunarodnom planu. Rješenje granice sa Slovenijom je prioritet i tu Hrvatska ne smije popustiti ni milimetra. Kopnena granica se zna, a granica na moru, mra ići sredinom Piranskog zaljeva. Od toga nema odstupanja. Hrvatski sabor i slovenski Parlament 25. lipnja 1991. godine dali su zajedničku izjavu prema kojoj se poštuju zatečene granice i da Hrvatska i Slovenija „nemaju međusobnih teritorijalnih pretenzija“. Isto tako i Badinter je rekao svoje, pa prema tome Slovencima se ne smije dati ni komadičak hrvatske zemlje. Nadalje, Republika Hrvatska trebala bi proglasiti gospodarski pojas i pokazati susjednim državama kao i svim državama svijeta da je Hrvatska suverena država par exellence. Jer, ukoliko popustimo Slovencima, svi ostali će nas očerupati, tako da od Hrvatske ne bi ostalo ni perja.

                Priču o nabavi aviona trebalo bi što prije zgotoviti, jer je tu zaista sve jasno. Amerikanci nam nude samo nove zrakoplove F-16 i F-35 i tu ne bi trebalo biti dileme. Trebamo kupiti najbolje američke avione F-35, jer je to od najvećeg nacionalnog interesa za Hrvatsku, a isto tako strateški važno za SAD. Amerikanci su strateški partner Hrvatske kao što je i Hrvatska strateški partner Amerikancima u ovom dijelu Europe i svijeta. Hrvatska mora kupovati samo najnoviju tehnologiju, a ne stare kante poput ruskih helikoptera gdje je nedavno otkrivena prava diverzija na svim letjelicama zbog krivo spojenih dijelova od strane ruskih stručnjaka. Koje li slučajnosti!

                I za kraj, treba reći da su izbori u HDZ-u već odavno odlučeni, jer oni koji su na predsjedničkim izborima kao članovi HDZ-a glasali protiv Kolinde, a sada bi htjeli preuzeti vlast u HDZ-u nemaju političkog ni moralnog kredibiliteta. Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada. Tako barem kaže narodna mudrost.

Miljenko Jerneić