Priopćenje za javnost

 Zabok, 09. Ožujak 2014.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

           

U subotu 08. ožujka 2014. godine  u organizaciji Zagorske stranke održano je peto predavanje na Zagorskoj političkoj Akademiji. Predavanje na temu ˝Uloga informatike u društvu˝ održao je Marko Mikša, mag. inf.

Predavanje je započeto sa samim uvidom u osnove informatike i njezino značenje u obradi podataka te znanosti o informacijama. Profesor Marko Mikša naveo je da se sama informatika bavi prikupljanjem, pretraživanjem, oblikovanjem, obradom, pohranom te prenošenjem informacija za što nam samo računalo ubrzava taj proces. Kod pojašnjenja obrade podataka osvrnuo se na sami početak, a to je ručna obrada (papir i olovka), zatim mehanička obrada (Hollerithov sortirni stroj) i naposljetku elektronička obrada podataka (5 generacija računala od 1946.g do danas). Današnja računala imaju ima svoje prednosti kao što su brzina obrade, odrađivanje više zadaća istovremeno (multitasking) čime se postiže ušteda vremena i živaca te točnost u radu. Najznačajnija mogućnost današnjih računala je programibilnost.

Kroz samo predavanje spomenuto je da današnji tableti pomalo zamjenjuju PC računala zbog svoje funkcionalnosti, prenošenja i lakšeg korištenja. Windows 8 sa svojim sučeljem je korak prema tome (hybrid tablet – laptop) iako kod korisnika nije najbolje prihvaćen.

U temi software navedeno je da piratizacija u RH je velika, a ne poduzima se ništa. Kršenje zakona svodi se najčešće na tzv. torrente gdje se dijeli ilegalan software, filmovi, muzika… U Njemačkoj se to kažnjava novčano oko 1.000€ ili čak zatvorom. Postoje i besplatne alternative najkorištenijeg operativnog sustava Windows (Linux)i najkorištenijeg uredskog paketa MS Office (Openoffice), ali se ne koriste često.

Dobrim stranama interneta, a to su dostupnost informacija, dijeljenje sadržaja, pristup drugom računalu na velikoj udaljenosti, ušteda novaca, započeta je tema Internet. Spomenuta je i druga, loša strana kao što su neprovjereni izvori informacija, širok spektar sadržaja bez cenzure i dostupnost raznih neprimjerenih sadržaja djeci. Tu je spomenuto kršenje autorskih prava na servisu Youtube, dobre i loše strane Facebooka i Googlea, te stranica Vlade RH na Facebooku kojom želi povećati bliskost s građanima, tako da im omogućava jednostavno pisanje(često negativnih) komentara.

Predavanje je završilo raspravom oko Bitcoina odnosno elektroničkog novca, digitalne kriptovalute. Bitcoin je naveden u kontekstu kao način investiranja ikao sredstvo plaćanja. Navedena je izjava HNB-a:˝Prema hrvatskim propisima bitcoin nije propisano sredstvo plaćanja u Hrvatskoj˝ dok Europska središnja banka tumači da sekorištenjem bitcoina ne krši niti jedan propis Europske unije.

Zagorska politička Akademija nastavlja sa radom za dva tjedna 22. ožujka 2014., o čemu će i dalje obavještavati širu javnost.

                                              

Predsjednik ZAGORSKE STRANKE

                          Miljenko Jerneić