Problematika po mjesnim odborima u gradu Zaboku

31. ožujak 2014.                                                         

Problematika u mjesnim odborima u gradu Zaboku

  

            Zagorska stranka i mještani MO Jakuševca zabočkog ukazuju na dugogodišnje probleme i nerješavanje istih u MO Jakuševec:

  • Nerješavanje 15 godina teme Jakuševca zabočkog za izgradnju nogostupa od ulaska u Jakuševec pa do raskršća kuće Visinski ili kapelice Sv. Obitelji u dužini cca. 1000 metara. Sam nogostup je prioritet zbog više razloga prvenstveno zbog sigurnosti da se pješaci osobito djeca i stariji ljudi maknu sa kolnika, a samim time dobiva na učvršćenju i trajnosti samog kolnika, te izgled samog mjesta u cjelini. Mnogi mještani čekaju tu završnu fazu rada da bi postavili i izjednačili liniju svojih ograda, te uljepšali svoja dvorišta. Skrećemo pažnju da se u nekim mjesnim odborima već postojeći nogostup renovira drugi puta, a da mještani mjesnog odbora Jakuševec zabočki ne mogu od grada Zaboka dobiti ni prvi put.
  • Žurno je potrebno čišćenje graba i propusta uz županijsku cestu u Jakuševcu od ulaska u Jakuševec pa do kapelice Sv. Obitelji u dužini cca. 1000 metara (potrebno čišćenje cca. 400 metara). Postojeće grabe su zatrpane i nakon svake kiše voda se prolijeva preko cijelog kolnika i na taj način doprinosi bržem uništavanju istog kroz pucanje (zima, led i sl.), te manjku sigurnosti na cesti. Čišćenje graba nije izvršeno zadnjih 5 godina (zadnje čišćenje izvršeno je dok je predsjednik mjesnog odbora bio Rajko Bartolin od strane županijskih cesta). Skrećemo pozornost na same grabe uz cestu koje su u većini pune otpadnih fekalija zbog nemarnosti pojedinih ljudi. Nikakvih kontrola i sankcija od strane gradskog komunalnog redara po tom pitanju zadnjih 15-ak godina nije bilo. Uz taj dio također, potrebno je pročistiti grabe uz nerazvrstane ceste gradskog karaktera koje nisu prokopavane 5-6 godina, a potrebno je radi oborinskih voda i zaštite asfaltirane površine.
  • Nedostatak natkrivenih nadstrešnica od prozirnog pleksiglasa, stajališta – ugibališta za autobuse koji svakodnevno prevoze školsku djecu, koja bespomoćno stoje na kiši, snijegu i uz prometni kolnik, gdje ta djeca ničim nisu zaštićena (nema nogostupa, nadstrešnice ni ugibališta). Stoga predlažemo dva odnosno tri takva stajališta sa nadstrešnicama. Imamo lijepi, široki prostor u ničijem vlasništvu na tri lokacije gdje se djeca okupljaju. To su: kod dućana kod samog ulaska u Jakuševec  uz kuću Kolar Petra, drugo mjesto bi bilo kod kuće Tomislava Vranića uz ogradu i treće mjestu na samom okretištu autobusa kod kapelice Sv. Obitelji.
  • Dovršenje glavnog dijela tj. zatvaranje kanalizacije u Jakuševcu zabočkom u dužini samo 100 metara. Zbog smanjenja troškova zajedničke predlažemo uključivanje grad Zaboka, Komunalnog poduzeća Zabok i Vodna zajednica. Kod ovog problema skrećemo pozornost koja je već više puta spomenuta dužnosnicima grada Zaboka da jedna četvrtina kuća nema septičkih i sabirnih jama gdje je potreban žurni komunalni nadzor pa do sanitarne inspekcije da se navedena problematika pomakne i riješi, a nije rješavana zadnjih 15-ak godina. 
  • Donošenje konačnog plana i rješavanje pitanja bivšeg zadružnog ili DVD doma Jakuševec uz pomoć gradskih vlasti, uprave Trgocentra i mještana Jakuševec. Isti dom je veliko ruglo u samom mjestu, neiskorišteni veliki građevni materijal pa i sigurnosni problem zbog igranja male djece u okolici (sam dom je u ruševnom stanju, često padaju dijelovi s krovišta i sigurnosni problem, jer objekt više nije čvrst, a i zagađen je okoliš, koji se  i dnevno još zagađuje), te zbog potrebe mjesnog odbora za jednim manjim objektom kod izbora i ostalih druženja mještani Jakuševca nemaju adekvatni prostor. Sama kvadratura zemljišta oko doma može se urediti kao budući mali park ili zelena površina pa predlažemo rješavanje navedenog problema u pravcu izgradnje staračkog doma ili stambenog objekta, gdje bi mještani Jakuševca zabočkog dobili jedan manji prostor za svoje potrebe. Potrebno je naći investitora. Većina mjesnih odbora ima riješena slična pitanja samo Jakuševec nema,  a blizu je centra grada Zaboka 

            Napominjemo da su mještani Jakuševca zabočkog sami svojim dugogodišnjim odricanjem kroz samodoprinose izgradili glavni vod struje vode, plina, telefona te prvi asfalt i veći dio kanalizacije, dok su neki mjesni odbori dobili za vrijeme sadašnje vlasti na poklon gore navedene nedostatke kao što su nogostupi, kanalizacije i sl. iz gradskog proračuna poreznih obveznika. Zagorska stranka skreće pažnju gradskim službama od gradonačelnika, poglavarstva, vijećnika pa i komunalnog redara da su mještani Jakuševca Zabok svih ovih navedenih godina nepotrebno i neargumentirano zakinuti u ovim nedostacima koje smo naveli. Apeliramo kao gradski ogranak Zagorske stranke da se žurno krene od planiranja pa do rješavanja navedenih problema.

            Bit ćemo zadovoljni i boljim rješenjima ako grad Zabok uspije naći razumijevanja konačno za rješavanje problema u mjesnom odboru Jakuševec, te ćemo podržati svaki dobar prijedlog za rješavanje ovih nagomilanih dugogodišnjih problema.

 S poštovanjem,

Gradski ogranak Zagorske stranke Zabok