Prometna problematika grada Zaboka

Zabok, 27.05.2014

Priopćenje sa tiskovne konferencije.

 Poštovani, u ime Zagorske stranke i građana grada Zaboka i okolice ukazujemo na:

 

Prometnu problematiku grada Zaboka

 

·         Godišnji problem u gradu Zaboku su prometni krkljanci osobito petak i subota. Grad je praktično zagušen auto-prometom koji se u gradu Zaboku ne rješava više od 15-ak godina. S obzirom da svakodnevno imamo rast automobila i prometa koji se slijeva u Zabok kao prometni centar županije. Slijevanje prometa  iz okolnih općina i gradova zbog naših uslužnih i trgovinskih djelatnosti pa čak već i stvorenih navika. Gradske vlasti odavno su trebale prepoznati ovaj problem koji je sada već i sigurnosni problem koji dovodi do nepotrebnih gužvi i zastoja prometa, pa i nažolst gubitaka sve više ljudskih života.

·         Predlažemo da se problem riješi otvaranjem jednosmjerne,kolodvorske ulice čiji projekti su od strane građana grada Zaboka plaćeni već ionako dva puta, a unazad 10-ak godina nije se pomaknulo po tom pitanju ništa. Zamišljeno je da bi ta cesta imala kružni tok sa ulazom iz ulice Matije Gupca prije pekare Katarine, bivši prostor autobusnog kolodvora, te pokraj tržnice i željezničke pruge izbije ispod parka Milana Prpića na ulicu K.Š.Đalskog povezajući se opet na glavnu prometnicu Matije Gupca. Ista kolodvorska ulica mogla bi sa svoje desne strane imati uzdužni označeni parking prostor koji bi dobili lijepi broj novih parkirnih mjesta, a samom prohodnošću ulice dobili bi veći protok vozila i izbjegli dio završnog prometnog krkljanca i kaosa.

·         Drugi dio navedenog problema mogao bi se riješiti podvožnjakom koji bi bio samo za osobne automobile, koji bi počeo sa ulice Matije Gupca išao ispod pruge koja ulazi u Grad Zabok kraj obrtničke zgrade tako da se izradi da jedan krak izbija kod starog Komunalnog poduzeća i Dekora pravac Zivtov trg na postojeću cestu City centar i dalje.

·         Slijedeći problem koji je već duže u projektiranju i pokušajima je pješački podhodnik ispod željezničkog glavnog kolodvora u Zaboku u pravcu Dekora i Gimanazije A.G. Matoš, koji bi omogućio sigurnosni prolaz za sve učenike koji gravitiraju prema školama, a to znači i gimanziji te strukovna tekstilna srednja škola, i nadalje za sve zaposlenike Dekora, Lidla.Plodina,City centra i ostalih lokala koji su u tom pravcu, te radnika Regeneracije i putnika za autobusni kolodvor i šire. Na taj način dobila bi se velika sigurnosna prohodnost i zaštita svih ugroženih koji danas hodaju i pretrčavaju preko pruge i više kolosijeka na glavnom  željezničkom kolodvoru u Zaboku koji je već odnio mnoge živote, a odnijet će nažolost i još ako se ne pristupi rješavanju navedenom problemu. Mi kao Zagorska stranka ukazujemo na navedene probleme u gradu Zaboku pokazujući ove rupe u strganim ogradama kroz koja danas prolaze svi navedeni sudionici pješačkog prometa, a nisu zaštićeni i izlažu se smrtnoj pogibelji svakodnevno. Na taj način smanjio bi se pritisak i prijelaz preko dviju željezničkih pruga u pravcu stara zgrada Zivt-a ulaz na ulicu K.Š. Đalskog prema ulici Matije Gupca i obratno.    

·         No svakako predlažemo još dva sigurnosna razloga, a to su postavljanje elektronskih rampi i potrebne signalizacije na taj isti prijelaz kod Zivta i pružnog prijelaza kod restorana Lipa, ulaz sa Matije Gupca u prvacu Celine prema industrijskoj cesti tj. prilazu dr. Franje Tuđmana i obrnuto. Podsjećamo nažalost da je i taj prijelaz odnio već previše ljudskih života. Zašto se ovo toliko zanemariva i dugogodišnje ne riješava, možemo protumačiti samo da političarima ljudski životi nisu bitni jer se tu navodno nemože puno ˝zaraditi sa strane˝.

Vidjeli smo u našoj novijoj povijesti da su se mnogi objekti gradili nepotrebno ili preskupo pa je država devastirana, opljačkana, rasprodana uzduž i poprijeko, ali mi ćemo se boriti i predlagati da se navedeni projekti za sigurnost svih sudionika u prometu kroz grad Zabok bili oni pješaci ili motorizirani osiguraju na bolji i adekvatniji način, a da se ujedno i rješavaju nepotrebni prometni zastoji tj. krkljanci, a onda ujedno i samim time poveća sigurnost u prometu čime će se dobit veći protok i prohodnost.

·         Napominjemo da je u gradu Zaboku ista vlast već 12 godina koja nije uspjela riješiti navedeni problem po ovom pitanju, a sad imamo i ministra prometa koji je direktno nadležan za dio navedenog resora i tražimo da se aktivnije ukljući u navedenu  problematiku. Sam podhodnik financijski može kroz određeni broj lokala u istom namaknuti dio sredstava od budučih vlasnika i održavanja, dio novca možemo tražiti od županije KZŽ, države Hrvatske i Europskih fondova ako se projekti pravilno predstave te stručno i na vrijeme pripreme. Na taj način grad Zabok dobio bi i mogučnost određene pješačke zone koja bi također povećala sigurnost samih pješaka, a i dodala jedan prometno-kulturni štih samom gradu Zaboku.

Na taj način bi se mogao riješiti ako već drugdje ne onda u podhodniku i jedan javni WC kojeg već 20-ak godina nema na tom prostoru, a bio je. Naravno ne trebaju nam ˝zlatni i skupi ˝kao Zagrebački ali  da je taj  sanitani čvor uslužan za putnike, učenike te zaposlenike kojih je u špici i više tisuća koji prolaze navedenim javni prostorom, a do sada vidimo totalnu nebrigu za taj dio navedenog problema.

·         Ima tu još nedostataka recimo izlaz sa stanice željezničkog kolodvora u Zaboku na glavnu cestu Matije Gupca gdje je sam znak STOP preduboko postavljen od izlaza na glavnu cestu osobito gdje nije uočljiva pravovremena prohodnost glavne ceste za uključivanje na promet sa sporedne osobito noću, a nema se dobra uočljivost na cestu Matije Gupca lijevi pravac i nedostatak prometnog ogledala koji bi trebao biti negdje iznad znaka STOP da omogućuje uvid u prometna vozila na ulici Matije Gupca sa lijeve strane ako se izlazi sa pravca željezničkog kolodvora jer da bi pregled bio zadovoljavajući zgrada tržnice tj. dio u kojem se nalazi T-com trebala je biti izgrađena sa određenom kosinom navedenog ugla,  a pošto nam sada dio zakljanja vidljiv pogled u promet kod uključivanja na glavnu cestu. Zbog navedenog problema također su se dogodili prometni prekšaji na navedenom raskrižju. Čuli smo čak i da ta cesta kod uključivanja u promet na glavnu cestu Matije Gupca nema ni potrebnu građevinsku dozvolu.

·         Nadalje ukazujemo na dugogodišnje prometne probleme, te najviše prometnih nesreća na tzv. Industrijskoj cesti u industrijskoj zoni grada Zaboka tj. u ulici dr. Franje Tuđmana. Statistički najviše prometnih udesa tjedna upravo je na toj cesti koja je zagušena svim vrstama motornih vozila. Zagorska stranka predlaže trajno  rješenje, rekonstrukciju postojeće ulice tj. njezino proširenje za jedan kolovozni trak sa svake strane tamo gdje su postojeće firme  i poduzeća. Zbog budućeg povećanja firmi i dolaska novih poduzeća te zaposlenika taj promet bit će i još veći osobito kamionima, koji će ovakav promet totalno zagušiti na postojećoj ulici. Svi ulazi prema dosadašnjim postojećim postrojenima i firma ne zadovoljavaju trenutne propise i standarde jer nemaju ni uključni ni ulazni trak. Planirani budući nogostup ili biciklističke staze nisu krajnje rješenje za ovakav gusti promet i za sva prometna vozila na postojećem kolniku.

·         Eto vidimo posljednjih dana da nakon naše dugogodišnje inicijative Zagorske stranke da se konačno kreće u izgradnju i produženje  navedene industrijske ceste, te zahvaljujemo odgovornima za realizaciju da ovaj projekt kreće u dovršenje.

·         Vidimo da se neki gradovi u našoj županiji izvukli od države puno više novaca za iste probleme a nisu na takvoj prometnoj lokaciji i opravdanosti kao grad Zabok (velika prometna frekvencija, mnogi ljudski životi do sada te ugroženost istih i nadalje te naravno ekonomska opravdanost istog te mnogobrojnih sudionika, poreznih obveznika i djece). Što znači da se njihovi načelnici snalaze bolje i nije njim bilo bitno ili nepremostiv problem ako je u državnoj upravi bila druga stranka na vlasti.  

U nadi povoljnih rješenja i naših primjedbi za ljepši i prosperitetniji grad Zabok, na zadovoljstvo svih zabočana  i okolice.

Poštujući Vas,                                

 

Dio članstva IO. GO. Zabok, Zagorske stranke, ukazuju na problem pružnih prijelaza na samom željezničkom kolodvoru Zabok.

Predsjednik GO ZS-a grada  Zabok

                  Rajko Bartolin