Sedmo predavanje Zagorske političke Akademije

Zabok, 08. travanj 2014.

 

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

U subotu 05. travnja 2014. godine  u organizaciji Zagorske stranke održano je sedmo predavanje na Zagorskoj političkoj Akademiji. Predavanje na temu ˝Financijska kriza u Euro zoni˝ održao je dr. Kristijan Kotarski profesor na fakultetu političke znanosti.

U svom predavanju prof. Kotarski posebno je spomenuo financijsku krizu koja vlada gotovo u svim državama u Euro-zoni. Također, u državama Euro zone prisutna je velika nezaposlenost, naročito u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj a i kod nas u Hrvatskoj, gdje je nezaposlenost dosegla gotovo na 400.000 onih koji su na burzi. Velika socijalna problematika također je karakteristika krize u Euro zoni ali kao posljedica financijske krize i velikog broja nezaposlenih. Hrvatska se rapidno zadužuje od 2000. godine kada smo bili dužni 9,8 milijardi Eura da bi se zaduženost danas popela na enormnih 46 milijardi Eura. Taj rast velikog zaduženja Hrvatske od 2000-te godine posljedica je slabog vođenja gospodarstva Republike Hrvatske bez obzira na vlade koje su u posljednjih 14. godina na vlasti bilo Hdz-ova ili Sdp-ova.

Da bi se prevazišla postojeća kriza koja još uvijek potresa Hrvatsku, potrebno je: prije svega smanjiti troškove države, što znači smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi., Racionalizirati unutarnju organizaciju Hrvatske države tj. smanjiti broj općina i gradova što znači uštedu od nekoliko milijardi kuna., Suzbiti sivu ekonomiju koja godišnje odnosi 30 milijardi kuna., Smanjiti poreze a poglavito PDV., Promijeniti izborni Zakon tako da bi jedan dio saborskih zastupnika bio biran relativno većinskim sustavom a drugi dio na proporcionalan način., Smanjiti broj saborskih zastupnika te ukinuti zastupnike za nacionalne manjine i Hrvatsku podijeliti na četiri makro regije sa posebnim statusom grada Zagreba.  

Bez poduzimanja tih mjera Hrvatska se ne može izvući iz krize, već naprotiv, može doživjeti financijski slom tj. bankrot.

 

S poštovanjem,

           

                                                                                                          Predsjednik ZAGORSKE STRANKE

                                                                                                                      Miljenko Jerneić