Što drugi misle o nama

Što drugi misle o nama

            Nedavno sam dobio vrlo interesantne pisane materijale, a koji se odnose na stanje u Hrvatskoj, premijera, predsjednika kao i hrvatskih institucija, koje su u stvari ili bolje rečeno analiza jedne strane obavještajne agencije. U tim materijalima naročito se apostrofira Milanovićeva „vulgarna i sirova retorika i javni napadi“ koji su usmjereni prvenstveno na premijera Plenkovića „kao ključnu osobu koja je konsolidirala HDZ prije 5 godina i pobijedila na parlamentarnim izborima 2016./2020.. „Sekundarna je meta HDZ kao stranka kroz napade na stranačke dužnosnike. U analizi se smatra da predsjednik Milanović napada HDZ. Jer time „skuplja kredite u javnosti glumeći ulogu „desnog domoljuba“ (npr. Napadi na gospodina Pupovca kao predstavnika srpske nacionalne manjine). Činjenica je da prema tim postupcima u medijima nije okarakteriziran kao fašist/nacionalist/ekstremist što će biti obvezna oznaka dužnosnika HDZ-a (npr. bivša predsjednica Kitarović ili neki drugi). Ova će oznaka vjerojatno biti rezervirana čak i za premijera Plenkovića ako se koristi ovom retorikom (npr. izborni skup u Ciboni 2020. kada su Thompsonove pjesme bile uzrok takvom etiketiranju HDZ-a i gospodina Plenkovića – čak i u stranim medijima). To ukazuje na jaku povezanost medija i lijevih pokreta“.

            Što se tiče premijera Plenkovića, analiza nam ukazuje, to jest upućuje nas da : „Gospodin Plenković kao ključna osoba (premijer i predsjednik stranke):

– – Ima dobru reputaciju u Hrvatskoj, ali to neće biti dovoljno u sljedećem izbornom ciklusu

– ima dobar odnos u cijeloj Europi, posebno s Francuskom i Njemačkom kao čelnicima EU

– ima stabilne državne financije (kreditni rejting zemlje, vrlo dobro korištenje fondova EU)

– Dobro upravlja krizama (Covid, Agrokor…)

– Povećavaju se prosječne plaće i mirovine, smanjuju porezi, popuštanje zakona

– Znatno smanjen broj nezaposlenog stanovništva i povećana zaposlenost

– Osigurao dovoljno cjepiva za Covid prije ljeta 2021. (spašavanje turističke sezone)

– Zemlja pripremljena za Schengen

– Hrvatska vojska tijekom posljednjih godina značajno je nadogradila svoje sposobnosti (oružje, oprema, status vojnika, povratak jedinica u glavne gradove). Gradnja novih brodova u vlastitim brodogradilištima. Kupnja Bradleyja s nadogradnjom i Rafalea kao vrhunskog višenamjenskog lovca dramatično će povećati sposobnosti Hrvatske vojske koja će postati vodeća u regiji. Bit će potreban daljnji razvoj sustava protuzračne obrane

            U pisanim materijalima strane obavještajne agencije vrlo znakovito se govori o HDZ-u: „Mnogo članova i glasača dočekalo je 2016. i gospodina Plenkovića kao veliku promjenu i nadu za „bolji, europski“ HDZ. No, budući da je HDZ najveća stranka (ujedno i najduže na vlasti), najviše je i prisutan korupcijskim aferama što nažalost ruši ugled gospodina Plenkovića i očekivanja članova i glasača koji podržavaju njegovo predsjedništvo. Koalicija sa SDSS-om,  g. Pupovcem, i HNS-om, Istanbulska konvencija i nedostatak podrške istrazi srpskih ratnih zločina također prelaze njihova očekivanja.

Tijekom posljednjih 20 godina, HDZ je preplavljen sljedbenicima nekadašnjeg sustava s jedne i “domovinskim domoljubima” s druge strane koji ga oboje koriste kao paravan za preuzimanje gospodarskih tokova i financijsko usisavanje tvrtki (ministarstva i agencije, brodogradilišta, željeznice, elektroenergetika, autoceste, ceste, osiguranje, banke …). Sada se ova stara struktura bori za opstanak i kontinuirano promiče osrednje vodstvo koje služi njihovim ciljevima. Karakteristika ove strukture je da blokiraju zdravu konkurenciju na stranačkim izborima. Oni također imaju puno afera (npr. s fakultetskom diplomom ili s financijskim koristima). Zbog toga puno razočaranih članova stranke i glasača daju simpatije desnoj stranci “Domovinski pokret” ili, kao izraz protesta, čak glasaju za lijevu suprotnost (npr. “Možemo” u Zagrebu).

Razorna politika ljudskih resursa u stranci dovodi do daljnjeg slabljenja. Promocija osrednjih osoba je standardna. Ne postoji prava potraga za izvrsnim pojedincima i vođama. To stvara “vođe” koji ne traže bogatstvo stranke i društva, već nastoje ostati na pozicijama. Izvještavanje viših razina o stvarnim podatcima  s terena nije popularno. Vodstvo također voli lijepe slike i ne želi se suočiti sa stvarnošću. Primjer je neuspjeh Zagreba na izborima: nakon izbora bez bivšeg gradonačelnika Bandića, zagrebačka organizacija HDZ proglasila je pobjedu (bez pobjede u ijednoj gradskoj četvrti, potpunog neuspjeha za gradsku skupštinu i bez kandidata za gradonačelnika u drugom krugu). Ne postoje stvarne procjene i analiza aktivnosti u stranci.

Upravljanje promjenama u stranci ne postoji. HDZ kao stranka ne njeguje otvoreno izražavanje mišljenja i zdravu konkurenciju. Mišljenje nadređenog u organizaciji je poželjno i prihvatljivo. Nema kritičkog osvrta na ovo mišljenje. Osrednje vodstvo u ministarstvima, agencijama, gradskim i državnim tvrtkama dovodi do totalno neučinkovitog upravljanja (npr. Projekt Hrvatskih željeznica – Dugo Selo Križevci, kasni godinama i možda dovodi do problema s financiranjem iz EU fondova). Ako HDZ ne promijeni osrednje vodstvo, lako bi mogao propasti kao stranka (poput SDP-a) u sljedećih nekoliko izbornih ciklusa.“

            U materijalima strane obavještajne agencije govori se i o svemu onome što bi HDZ kao najjača politička stranka u Hrvatskoj morao poduzeti kako ne bi zaista doživio sudbinu SDP-a. HDZ-ovi koraci za poboljšanje:

„Potrebna promjena kako bi postali moderna,  učinkovita organizacija – novi stranački izbori krajem 2021. šansa su za brzu promjenu. Potrošiti energiju i vrijeme da se usredotoče na traženje novih vođa koji će biti promovirani u novom izbornom procesu. Takve su osobe obično u organizacijama ispod površine. Stvoriti kritičnu masu novih vođa (novi ne znači mladi, već oni koji su sposobni). Uspostaviti kompetentno i domoljubno vodstvo koje će imati integritet. U sljedeće 3 godine oni mogu promijeniti percepciju birača i preokrenuti trend. Službenici stranke koji imaju afere ili imaju nove afere otrovni su i moraju se hitno zamijeniti novim ili novoizabranim vođama Ovaj se postupak može završiti za jednu do najviše dvije godine. Ali ne bacajte staro vodstvo jer bi to moglo dovesti do sukoba i borbi. Oni se moraju osjećati sigurno i tada mogu biti korisni u nekim stražnjim ulogama. Naravno, ako nisu kršili zakon. Tim pristupom stranka će biti spremna za sljedeće izbore. Vodstvo mora stvoriti timski duh s otvorenom komunikacijom i učinkovitim načinom rada s izazovima i razmjenom ideja. Stalno raditi s članovima i glasačima na terenu. Priznati pogreške i tražiti razumijevanje. To obično generira pozitivno okruženje i postiže rezultat. Zagreb kao glavni grad vrlo je važan. Uspjeh u Zagrebu donosi stalnu vidljivost u medijima. Zagreb je glavna tema u javnosti.“

            U analizi stanja u Hrvtaskoj govori se i o institucijama: „ Mediji – pod kontrolom lijevih ili stranih dionika.

B. Pravosuđe – potpuno neučinkovito i uglavnom korumpirano. Blokira razvoj zemlje i plaši investitore (strane i domaće). Primjer: zadnja afera s gospodinom Zdravkom Mamićem.

C. Zdravstveni sustav – dobar, ali s vrlo velikim mogućnostima za poboljšanje. Potrebna je reorganizacija kako bi se povećala učinkovitost i smanjili troškovi. Dug za lijek je ogroman. Svatko zarađuje od ovog duga (farmacija putem cijena, banke putem kamata, neki zaposlenici utajom lijekova). Bolnice trebaju nadogradnju i osvježenje. Ova profesija treba promociju kako bi privukla mlado osoblje da ostane u zemlji).

D. Policija – treba reorganizaciju. Neki stari poglavari povezani su sa sumnjivim skupinama. To je dobro poznata činjenica (npr. Eksplozija u Zagrebu u civilnoj zgradi prije nekoliko tjedana). S druge strane, iskusni domoljubni stariji ne mogu djelovati protiv kolega ako nemaju podršku političkog sustava. Te stare veze s različitim dionicima mogle bi se prekinuti reorganizacijom i promocijom novih svježih osoba s energijom i bez obveze prema sustavu. Starije osobe povezane sa sumnjivim skupinama mogu se umiroviti ili premjestiti. Bilo bi pametno unaprijediti iskusne domoljube u starije savjetnike radi korisne podrške novopromoviranim osobama.

E. Aktivnost srpske BIA u stvaranju sukoba u društvu i političkom životu. Kroz medije, ali i kroz institucije u kojima je infiltrirano njihovo osoblje. BIA (i prethodne srpske tajne službe) ozbiljno djeluju u ovoj regiji više od 100 godina. Gotovo da ih nema samo tijekom Drugog svjetskog rata i 90-ih tijekom srpske agresije.

F. Hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija SOA nažalost nema vodeću ulogu u Hrvatskoj od 2000-ih. U Bosni ili Srbiji gotovo nikakvu aktivnost. SOA -u koriste različiti klanovi za političke sukobe između političkih stranaka ili čak u HDZ-u (afera curenja SMS-a s bivšim tajnikom Brkićem, afera curenja e-maila o AGROKOR-u koja se koristi za napad na vladu, redovito curenje informacija iz stotina afera u medije … ). Bivši zagrebački gradonačelnik Bandić također je kontrolirao neke dijelove sustava. Poražavajuća je činjenica da vladini službenici informacije najčešće pročitaju iz novina.

G. Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje kao promotor velikog srpskog plana, a ne kao vjerska institucija koja brine o vjernicima. Primjeri: Svećenici SPC-a izravno se plaćaju od hrvatske vlade, ali većina su državljani Srbije s radnim dozvolama u Hrvatskoj. Hrvatska kao vlada pokriva sve godišnje troškove (koji nisu definirani, već kao godišnji iznos definiran iz SPC-a). Ovaj ugovor sklopila je 2000. vlada SDP-a. Na primjer svećenik Jovan Culibrk dobro je poznat kao srpski borac specijalnih snaga iz 90-ih. Danas je obično gost u svojoj jedinici (Niš, Srbija) kao padobranac. Milijuni eura godišnje koje SPC dobiju od najma nekretnina u Zagrebu šalju se u Srbiju i koriste za financiranje SPC u Srbiji.“

            U razmatranju poboljšanja stanja institucija u Hrvatskoj strana obavještajna agencija predlaže: „U medijima uspostaviti fer odnose, ovo je spor i bolan proces, a prvo treba započeti s HRT-om. U pravosuđu bitna je borba protiv neučinkovitosti i korupcije. Glede policije potrebna je reorganizacija s ciljem kidanja duboko uspostavljenih veza s različitim „dionicima“. Što se tiče zdravstvenog sustava potrebno je dramatično povećati učinkovitost kako bi se smanjio dug. Nad tajnim službama potrebno je uspostaviti kontrolu. Povećavanje učinkovitosti u upravljanju ministarstvima, agencijama, gradovima i tvrtkama. Daljnje ublažavanje složenih zakona i poreza.“

            Evo, što o nama Hrvatima misli jedna strana obavještajna služba koja ništa ne prepušta slučaju, pa tako niti Hrvatsku. Strane obavještajne agencije su ogledalo stanja u pojedinoj zemlji i obično vide sve ono što se ne vidi iz vlastitog dvorišta i domaće kuhinje. A kada je u pitanju mišljenje i zapažanje jedne od najboljih obavještajnih agencija na svijetu, a tiče se Hrvatske tada smo u poziciji da se zamislimo nad samim sobom i zapitamo: gdje je i kuda to ide naša Hrvatska.

Miljenko Jerneić