Što je istina

Što je istina

                Netom što je Zoran Milanović izabran za predsjednika republike Hrvatske, nazvao me moj dugogodišnji znanac i doslovce rekao: „To je prava katastrofa za Hrvatsku. Ne mogu shvatiti te idiote iz hrvatske desnice niti Miroslava Škoru koji u drugom krugu nisu podržali Kolindu. Zato sada imamo nevjernika na Pantovčaku. Milanoviću bi trebalo dati još jednu plaću, samo da ništa ne radi, jer tako će najmanje štete učiniti Hrvatskoj. Dolazim do tebe da o tome porazgovaramo.“ Sumnje mojeg dugogodišnjeg znanca (čije ime ne mogu navesti, budući da radi na poslovima i u takvoj službi, te bi zbog svoje izjave mogao dobiti otkaz) danas su postale vrlo aktualne, a o tome najbolje svjedoči najnovija izjava predsjednika Milanovića: – citirat ćemo jedne dnevne novine – „Žrtve Bleiburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više tisuća ljudi, uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vijence. Ubojstva su činjenice, ali nikakav križni put. Da bi se nešto zvalo križnim putom, protagonist mora biti pravednik, a to je Isus. Vojnici u ratu nisu Isus, ni jedni ni drugi, stradavali su zbog huljskog odnosa svojih lidera,…“

                Kada se netko – a u našem slučaju predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović – poziva kao nevjernik na Isusa u pitanju Bleiburga negirajući „žrtve Bleiburga“ i tvrdeći da one „kao takve“ ne postoje, može tvrditi samo onaj koji ništa ne zna ili neće znati ili ne daj dragi Bože zna, pa zlonamjerno tumači povijest države čiji je predsjednik. Zaista nevjerojatno, da se jedan takav opskurni neznalica koji je k tome još i predsjednik hrvatske države, bori iz petnih žila za istinu. Predsjedniče, vi niste „prijatelj istine“, a da kojim slučajem jeste, ne biste se trebali pozivati na Isusa koji se „rodio i zato došao na svijet“ da svjedoči „za istinu“. Vi ste gospodine predsjedniče sve, samo istina ne. Vi spadate u društvo Ive Goldsteina koji o Bleiburgu ne zna ništa ili zlonamjerno neće znati, što je još veći grijeh, da ne kažem zločin u lažnom tumačenju hrvatske povijesti. Vaše difamacijske izjave o Jasenovcu, Bljesku, Vukovaru i Bleiburgu u nepunih šest mjeseci vašeg predsjednikovanja hrvatskom državom, zaista je previše za hrvatski narod. Na žalost, morat ćemo vas trpjeti slijedećih pet godina, jer su vas izabrali oni koji su glasali za vas, a isto tako i oni koji su pozvali hrvatske birače da u drugom krugu ne glasaju za nikoga, te su time pomogli vama a odmogli Kolindi i hrvatskom narodu. „U svakom slučaju, svakome promatraču je jasno da će, ako uistinu ne dođe do ozbiljnih i neočekivanih odstupanja, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u drugome krugu premoćno pobijediti Zorana Milanovića.“(Ivica Marijačić: „Kolindi i drugi mandat“, „Hrvatski tjednik“, broj 796. str. 4. ) Na žalost, ipak je došlo do „ozbiljnih i neočekivanih odstupanja“ u drugom krugu predsjedničkih izbora i dobili smo nevjernika za predsjednika. Hrvatski narod na tome može zahvaliti najviše Miroslavu Škori i njegovim desničarima, hrvatskim desničarima koji su glasali za Kolakušića i hrvatskim desničarima u HDZ-u koji svoj glas nisu dali Kolindii Grabar Kitarović. A sada ti iste cvile i gmile kakvog to predsjednika Hrvatska ima. Licemjernosti i ljudskoj gluposti zaista nema kraja.

                Svima kojima je stalo do Hrvatske, slušat će narednih godina još, tko zna kojekakve „partizanske“ izjave od našeg vrlog predsjednika Milanovića, što je više nego neupitno. Na to trebamo biti spremni i štititi nacionalne i svake druge interese Hrvatske. Vi ste gospodine Milanoviću kao predsjednik hrvatske države izabrali „partizansku“ istinu, što za mene nije nikakvo iznenađenje. Nemojte misliti da sam ja zbog toga izabrao „ustašku“ istinu u tumačenju hrvatske povijesti. Još kao mlad čovjek raskrstio sam s ideološkim „istinama“ i odavno sam izabrao stranu za koju čitavog života svjedočim. Moji nisu ni partizani ni ustaše. Moja strana je hrvatski narod i svjedočiti istinu za hrvatsku državu ma kakva ona bila.

                Poštovani gospodine Milanoviću! Vama bih preporučio, sada kada ste predsjednik hrvatske države i imate vremena na pretek, da u svojoj predsjedničkoj dokolici nađete vremena i pročitate knjigu Nikolaja Tolstoja: „Ministar i pokolji Bleiburg i Kočevski rog 1945.“, u kojoj ćete imati prilike pročitati da su vaši partizani ipak ubijali i klali na Bleiburgu. Makar ste nevjernik, neka vam se Bog smiluje.

                Miljenko Jerneić