ZAGREBAČKE SPELANCIJE

ZAGREBAČKE SPELANCIJE

                Čovjek je biće koje se rađa i umire, a vrijeme u kojem traje zove se život. Život počinje rađanjem, a završava umiranjem. Svatko od nas svjedokom je svakodnevnog umiranja oko nas, kako naših najbližih tako i onih koji su nešto značili u području politike, kulture, sporta, umjetnosti, znanosti, književnosti, filozofije… Naravno da najviše boli odlazak s ovoga svijeta, kada nam umre majka, otac, deda, baka, brat, sestra, ali isto tako suosjećamo s boli i tugom drugih koji su izgubili svoje najmilije. Minulih dana, napustili su nas Miroslav Tuđman, Milan Bandić, Cico Kranjčar, Mirko Bazić, ivan Mužić… tko zna tko je slijedeći od nas za umiranje, tko zna čija vura smrtno tuče i kada nam je vrijeme poći s ovoga svijeta?!

                I dok jedni umiru, drugi se rađaju i život teče dalje. Tako je to u svakom djeličku kugle zemaljske. Tako je to i u gradu Zagrebu u kojem je Milan Bandić stolovao dvadeset godina i u svojih šest mandata od hrvatske metropole učinio kasabu. Kao što za Bandića reče glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić: „Bio je zapravo pragmatik, kalkulant i makijavelist, političar bez ikakav nacionalnoga ega, identiteta i karizme. Kao takav će, naše je mišljenje, biti brzo zaboravljen. U politici, u njezinom teorijskom dijelu, uglavnom ništa nije znao…“ Inače, Bandić je sanjao i svoj sedm9i mandat, ali iznenadna smrt – preminuo je u noći sa subote na nedjelju, 28. veljače 2021. godine, u 66. godini života – spriječila ga je u tome.

                Još za života Bandića, svoje kandidature za gradonačelnika Zagreba istaknuli su Davor Filipović (HDZ), Tomislav Tomašević (Možemo), Joško Klisović (SDP), Zvonimir Troskot (Most), Vesna Škare Ožbolt – istaknula je svoju kandidaturu za gradonačelnicu grada Zagreba još na jesen 2020. godine, što djeluje pomalo bizarno, a nakon Bandićeve smrti, svoje kandidature su obznanili Miroslav Škoro (Domovinski pokret) i Jelena Pavičić Vukičević (Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti). Ima tu još kandidata, ali ti su više pikzibneri i autsajderi, pa ih je uopće nepotrebno kao takve i spominjati.

                Kada se pomalo promotre svi gore spomenuti kandidati, tada se odmah opaža da je HDZ kao najjača politička stranka predložila Davora Filipovića kao svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, jednog potpunog političkog anonimusa koji nema nikakve šanse ući u drugi krug, a i u snovima ne može postiti gradonačelnikom Zagreba. Da se radi o promašenom slučaju, mogli smo vidjeti i čuti ovih dana, kada je na pitanje novinara, da kaže koja mu je najdraža pjesma o Zagrebu, rekao da se ne može sjetiti niti jedne pjesme. Tom svojom izjavom pokopao je sebe i HDZ još prije nego li su izbori uopće i počeli. Tomislav Tomašević – zvani „senf“ – slovi kao najizgledniji kandidat koji bi trebao postati gradonačelnikom Zagreba. Tako su barem govorile ankete još za života Bandića, ali smrću Bandića, rejting Tomaševića je počeo padati, a  jednoj od kandidatkinja – Jelena Pavičić Vukičević – za gradonačelnicu metropole rejting je počeo rasti. To je tako u životu – dok jednom smrkne, drugom osvane. Istinabog, Jelena Pavičić Vukičević, je već odmah po isticanju kandidature, napravila gaf, izjavivši da će srušiti Dinamovu istočnu tribinu i na tom mjestu sagraditi novu tribinu, umjesto da je rekla da će sagraditi potpuno novi stadion. Post festum nekoliko dana, Jelena Pavičić Vukičević u hrvatskim pisanim medijima pokušala se oprati od te svoje nes(p)retne izjave glede Maksimira, a njezini konkurenti gotovo da su je razapeli zbog toga.

                Jelena Pavičić Vukičević za koju mnogi kažu da je nastavak Bandićeve politike, ima najviše izgleda da postane gradonačelnica Zagreba, jer najbolje zna od svih kandidata kako i na koji način Zagreb funkcionira, zna ga u dušu, jer u gradu radi 24 godine i ništa joj nije strano. K tome, Jelena Pavičić Vukičević je žena, i kao takva je osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, tako da će mnoge žene glasove dati upravo njoj, a niti muški birači neće ostati indiferentni pram njezine kandidature. Ostale kandidate nije potrebno uopće spominjati, jer oni su samo usputni prolaznici na predstojećim izborima za gradonačelnika Zagreba. Poželimo sreću svim kandidatima, ali izaberimo Jelenu Pavičić Vukičević za gradonačelnicu Zagreba.

Miljenko Jerneić