Zašto Vlada podržava tvrtke bez uposlenih s prihodom od 26 milijardi kuna,

Zašto Vlada podržava tvrtke bez uposlenih s prihodom od 26 milijardi kuna,

            Sadašnja korupcijska megaafera koja je Inu kao državnu tvrtku oštetila za najmanje milijardu kuna otkrila je jedan detalj koji ukazuje na godinama ustaljenu praksu da državu pljačkaju vlasnici firmi bez ijednog zaposlenog. U ovu megaaferu uključena je i Rada Škugor, majka direktora Ine Damira Škugora i supruga šibenskog umirovljenika Dane Škugora na čiji je račun kako navodi USKOK sjelo gotovo pola milijarde kuna izvučenih iz Ine. Tvrtka Rade Škugor “Tri D Rada d.o.o.”  osnovana 2020. godine bez poslovnog prostora i bez uposlenih s osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna uprihodila je prošle godine 23,7 milijuna kuna i ostvarila dobit od 9,4 milijuna kuna. Nakon toga je krajem prošle godine Rada Škugor tvrtku  ugasila, naravno zadržavajući ostvarenu dobit od 9,4 milijuna kuna.

            Ovo je samo podsjetnik na veliku pljačku naroda i države koju provode trgovačka društva bez ijednog uposlenog. Prema podatcima Fine  broj trgovačkih društava  bez uposlenih u dvadesetak godina enormno je porastao. Godine 2002. bilo je 12.432 takvih trgovačkih društava s prihodom od 5,2 milijardi kuna. Dvadeset godina kasnije 2021. godine bilo je registrirano čak 42.913 trgovačkih društava bez ijednog zaposlenog s prihodom od čak 26,4 milijarde kuna. Po toj logici moglo bi se zaključiti da sve zaposlenike treba jednostavno otpustiti, pa bi nam procvjetale ruže, ali one cvjetaju samo onima koji su se domislili osnovati takva društva. I umjesto da se takva društva primjerno oporezuju, jer izravno negativno djeluju na tržište radne snage, pa mlada populacija i to stručna mora tražiti posao u iseljeništvu, Vlada im izlazi ususret, jer im je porez na dobit smanjila s 20 prvo na 18, pa na 12 posto, a potom na 10 posto. Premijer Plenković ne može kazati da za to nije znao i da su Vladi na neki način vezane ruke. Svojom poticajnom poreznom politikom prema takvim društvima na poseban način podržava se svojevrsna korupcija na štetu cijeloga društva. Umjesto da im se znatnopovisi porezna osnovica, ako već žele poslovati bez ijednog zaposlenog Vlada im je čak snizila poreznu stopu pa postaje i sama, svjesno ili nesvjesno, suučesnik u svojevrsnoj korupciji i pljački. Nedaj Bože da DORH i USKOK malo zagrebu u energetske državne tvrtke, kakve su HOPS d.d., HEP d,d.i HEP Proizvodnja d.o.o. jer bi se našlo toliko sumnjivo stečenih nekretnina trećeg ešalona “direktorčića” i članova njihovih obitelji, kao što je to i slučaj gospođe Rade Škugor koja je u ovoj najnovijoj megaaferi tek usputni mali igrač u korupciji i organiziranoj pljački.

            Među tim poslovnim pokazateljima trgovačkih društava bez zaposlenih gotovo

-2-

nevjerojatno zvuči podatak o trgovačkom društvu “Cervesia” na čelu s predsjednikom uprave Miroslavom Holjevcem. Ono također posluje bez zaposlenih a u posljednje tri godine ostvarilo je prihode kako slijedi: 2019. – 231.9 milijuna kuna, 2020. – 234 milijuna kuna, 2021.- 221,8 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit trgovačkog društva “Cervesia” na čelu s predsjednikom uprave Miroslavom Holjevcem iznosila je po godinama: 2019. – 231,6 milijuna kuna, 2020. – 233,8 milijuna kuna, 2021. – 221,5 milijuna kuna.

            Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem iz dana u dan pada na ispitu s jedne strane borbe protiv korupcije  čemu je eklatantan dokaz ova megaafera  s gotovo milijardu kuna isisanih iz Ine, a s druge strane na negativne trendove u demografskoj politici koji između ostaloga proizlaze iz posvemašnje korupcije u hrvatskom društvu. Iz Hrvatske je posljednjih nekoliko godina iselilo 300.000 mladih ljudi. Kad je Andrej Plenković pobijedio 2016. godine na saborskim izborima najavio je da će promijeniti HDZ a a nakon toga i Hrvatsku. On je uistinu to i ostvario, jer je stupanj korupcije u kojemu sudjeluju članovi HDZ-a s ovom megaaferom došao do vrhunca, a što se tiče Hrvatske uistinu ju je promijenio jer demografski s iseljavanjem praktički propada.  Gore spomenuti negativni trendovi ukazuju ne samo na  odgovornost predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, nego i na totalni promašaj njegove politike koja je po mnogim pokazateljima svrstala Hrvatsku na samo dno Europske unije.

Vjekoslav Krsnik