Pupovčeva ljetna velikosrpska ofenziva uz podršku Andreja Plenkovića

Pupovčeva ljetna velikosrpska ofenziva uz podršku Andreja Plenkovića

            Samo politički naivci mogu vjerovati bizantinskom scenariju u ljetnoj velikosrpskoj ofenzivi koju je pokrenuo briselski birokrat Andrej Plenković svojim sramotnim nastupom na   obilježavanju 25. obljetnice veličanstvene pobjede u Vojnoredarstvenoj operaciji Oluja. Tog nadnevka slavi se Dan povjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a Andrej Plenković ga je na zahtjev Milorada Pupovca pretvorio u komemoraciju za pojedinačne civilne žrtve u srpskoj manjinskoj zajednici.

            Dovođenjem Borisa Miloševića kao predstavnika srpske nacionalne manjine, iako on legalno predstavlja tek 7 posto te manjine, i izjednačavanjem “Oluje” s pojedinačnim civilnim zločinom nad srpskim civilima u Gruborima Andrej Plenković i njegov HDZ izvršili su klasičan čin izdaje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. Što je osobito važno Boris Milošević nije u Kninu izrekao ni jednu riječ isprike za zločine  počinjene u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, dok se Andrej Plenković na dugo i široko ispričavao za zločine počinjene nad srpskim civilima, praktički izjednačujući pobjedničku VRO Oluja s pojedinačnim zločinom.  To je međutim tek prvi čin nove politike Plenkovićevog HDZ-a u navodnom pomirenju sa minornim dijelom srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. U  stvari to je dio projekta smišljenog u Beogradu koji je po izjavi vođe velikosrpske pete kolone Milorada Pupovca glavni grad za njegove “Srbe” u Hrvatskoj. Kad se analizira koncept tog projekta, on je vrlo jednostavan. Beograd će i dalje žestoko napadati Hrvatsku za etničko čišćenje, ustaštvo i Jasenovac, a Milorad Pupovac će kao pomirbeni čimbenik “ignorirati” te napade pa će na temelju njih od Andreja Plenkovića i njegove Vlade tražiti nove ustupke za svoj  nelegitimni dio srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

            To se može zaključiti i po tome što velikosrpska ljetna ofenziva ne posustaje u doba ljetnog odmora.  Dok hrvatska politička kasta uživa na Jadranu velikosrpska politička bulumenta, kako ona u Srbiji tako i ova u Hrvatskoj, nastavlja s baražnom paljbom po Hrvatskoj kako bi što više utjecali na  službena stajališta hrvatske Vlade koju svojim podaničkim postupcima i ustupcima personificira sam premijer Andrej Plenković. Nije samo u pitanju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je izjavio da je Oluja najveće etničko čišćenje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, te da je Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska Hrvatsku bez Srba. Srbijanska premijerka Ana Brnabić podsjećajući da se ne traži od Hrvatske isprika za genocid u Jasenovcu, naglasila je da Srbija želi pomirenje ali  ne i poniženje.na koje ne će pristati. Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane podvukao je da kojegod Srbina kupe ili dovuku na proslavu zatiranja Srba i postave ga uz Antu Gotovinu i druge ustaše, ne će moći promijeniti istinu o građanskom ratu koji su izazvali, o klanju i ubijanju srpske djece u izbjegličkim kolonama. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej koji uopće izbjegava spomenuti Hrvatsku kao državu  izjavio je da se rat ne može dobiti protjerivanjem i uništavanjem vlastitog naroda, te je optužio Rimokatoličku crkvu  da ni jednom riječju nije osudila zločin koji je počinjen. Svim tim srbijanskim dužnosnicima ni na kraj pameti nije neoboriva činjenica da je Srbija povela osvajački rat protiv Hrvatske, jer je to za njih građanski rat u kojemu su stradali samo Srbi. Na toj pretpostavci temeljenoj na Memoranndumu2 SANU djeluje svih ovih godina velikosrpski agent u Hrvatskoj Milorad Pupovac, a poslušni izvršitelj njegovih zamisli je glavom i bradom kao eurounijski činovnik  predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković. Dovođenjem Borisa Miloševića u Knin gdje on nije prozborio ni jednu riječ o odgovornosti onog dijela hrvatskih Srba koje predstavlja, dok se istodobno premije Plenković ispričao za svaku srpsku žrtvu, Milorad Pupovac postigao je tek prvi cilj – predodžbu da je to bio kako kaže Aleksandar Vulin građanaki rat a ne velikosrpska agresija. Treba podsjetiti da je Aleksandar Vučić tražio o Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića da ne uporabljuju tu sintagmu, pa je Plenković poslušno izbjegava.

            Ovakav razvoj situacije i baražna paljba iz Beograda koju Milorad Pupovac “ignorira” uvod je za nove ustupke koje će čelnik velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj Milorad Pupovac tražiti od premijera. On je već požurio zatražiti da se iz legalnog prostora makne pozdrav “Za dom spremni”, jer je to po njemu originalni ustaški pozdrav, iako je originalni ustaški pozdrav  bio “Za poglavnika i dom spremni”, a “Za dom spremni”  kao stari hrvatski domoljubni pozdrav koristio se u raznim varijantama mnogo prije NDH. U svakom slučaju nakon Knina politička inicijativa je htjeli ne htjeli u rukama velikosrpskog agenta Milorada Pupovca koji određuje kako će se ponašati u navodnom pokajanju tek za neke zločine koje su u fašističkoj agresiji na Hrvatsku počinili njegovi sunarodnjaci iz Hrvatske i Srbije. Pripremajući najavljeni pokajnički dolazak u Škabrnju koja je uz Vukovar mjesto najvećeg genocidnog zločina nad Hrvatima Milorad Pupovac ne govori o srpskom zločinu nego o “stradavanju” i to stradavanju “zbog počinjenog čina”. On je tu nepokolebljivo dosljedan, jer jednostavno u njegovom metajeziku ne postoji četnički ili srpski zločin, ali i te kako postoji ustaški i hrvatski zločin. Takav Milorad Pupovac je jednostavno u Škabrnji “persona non grata”, što je već izjavio načelnik općine Nediljko Bubnjar.  Za uzvrat sve u okvirima podjednake krivnje premijer Plenković bi se nakon Medvedovog posjeta Gruborima trebao ispričati opet za civilne žrtve u Varivodama. U svakom slučaju spirala hrvatskog pokajanja, a srpskog ignoriranja odgovornosti za fašističku agresiju na Hrvatsku je pokrenuta s krajnjim ciljem, kolikogod to zvučalo nestvarno, da se i  zločin u Vukovaru relativizira na način kako je to učinjeno u Kninu. Jedno je sasvim jasno: premijer Andrej Plenković svojom politikom ustupaka velikosrpskom agentu u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu navukao je hrvatskom narodu  mazohističku luđačku košulju kojoj se nakon Knina zasad ne vidi kraja.

Vjekoslav Krsnik