AMERIČKA ESKADRILA NA HRVATSKOM NEBU

AMERIČKA ESKADRILA NA HRVATSKOM NEBU

                I najobičnijem laiku jasno je – što se tiče nabavke eskadrile aviona za Hrvatsku – da od svih ponuda koje su poslane hrvatskoj vladi, najpovoljnija ponuda je ponuda SAD-a, makar je i najskuplja. Naime, Amerikanci nam nude „novi američki F-16 Block 70/72“, čija bi cijena – eskadrila od 102 aviona – bila, kako to prenose mediji, negdje između „1,5 do 1,8 milijardi dolara“. Hrvatska se, glede nabavke aviona ne treba previše premišljati, jer je američka ponuda zaista najbolji izbor. SAD u ovom dijelu Europe, pa slobodno mogu reći i u čitavoj Europi, u Hrvatskoj ima sigurnog, odlučnog i od riječi političkog partnera, a isto tako Hrvatska u SAD-u kao jedinoj supersili na svijetu, ima osiguranu sigurnost i stabilnost. Hrvatska nije nikada prema Amerikancima nastupala s figom u džepu, već je nastupala otvoreno i iskreno, jer mi Hrvati drugačije ne znamo.

                Istina je da u politici prevladavaju „samo“ interesi, d au politici nema prijateljstva, ali ipak svako pravilo ima izuzetak, a taj izuzetak upravo su prijateljski odnosi Hrvatske i SAD-a. zato bih bio sretan da hrvatska vlada s premijerom Plenkovićem donese odluku o kupnji američkih aviona, jer u vojnom, političkom, sigurnosnom i svakom drugom smislu to je najbolja opcija, kako za Hrvatsku tako i za prijateljsku Ameriku.

                Kako sam perfekcionist u svemu, moram ovom prilikom reći da mi je žao što nam naši američki prijatelji nisu ponudili svoju najbolju eskadrilu aviona, a to su F-35. Amerikancima bi trebalo biti u interesu da Hrvatska što prije nabavi F-35, jer imati prijatelja u maloj Hrvatskoj, velika je stvar u politici, a to je bitno kako za SAD-e tako i za Hrvatsku. Stoga se nadam, da će vrlo brzo doći dan kada će se perfekcionizam poklopiti s realnošću trenutka i vremena kada će Amerika Hrvatskoj ponuditi svoju najbolju eskadrilu aviona.

Miljenko Jerneić