FANTOMI KRUŽE HRVATSKOM

FANTOMI KRUŽE HRVATSKOM

                Sukob  koji je nastao između – na jednoj strani  Francuske, a na drugoj strani SAD-a, Velike Britanije i Australije, veliki je udarac za Francusku vanjsku politiku, a što se opet reflektira i na unutarnjem planu Francuske političke scene, i imat će velike reperkusije na buduće predsjedničke izbore u Francuskoj. Također, treba napomenuti, da će taj sukob utjecati i na koherentnost i stabilnost Europske unije, što će Francuskoj biti veliki teret u presjedanju Europskom unijom.

                Ovih dana potpisan je trostrani pakt, takozvani AUKUS između Amerike, Velike Britanije i Australije kao vojno savezništvo tih triju zemalja, a čime se želi pojačati pritisak na Kinu  koja, ne samo da svojata Tajvan već i Južno kinesko more i želi ga u potpunosti kontrolirati. Australija koja je naručila i već sve dogovorila sa Francuskom izgradnju 12 podmornica u vrijednosti od 90 milijarde dolara, u međuvremenu je odustala od te narudžbe i okrenula se svojim novim-starim saveznicima SAD-u i Velikoj Britaniji. Taj odustanak Australije od već dogovorenog posla imat će posljedice u suradnji te zemlje sa Europskom unijom, jer će se Francuska zasigurno suprotstaviti bilo kakvoj suradnji Australije i Europske unije. Francuska je u petak 17. rujna 2021. godine zbog australskog odustajanja od ugovora o izgradnji podmornica povukla svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije što najbolje govori koliko su Francuzi – bolje rečeno Macron – ljuti na Amerikance i Australce. Velika Britanije je na vrijeme izašla iz Europske unije, jer su Britanci vidjeli da su zarobljenici Njemačke, a naročito Francuske, koja želi realizirati svoje političke interese na uštrb Europske unije i svih njezinih članica. Velika Britanije se oslobodila eu-ropskih okova od kojih naprosto – ne samo da nije bila u mogućnosti (pro)voditi svoju nacionalnu politiku – nije mogla disati. Macron je ljut i na Švicarce koji su od SAD-a naručili – kupili F-35, a ne Francuske Rafale, a taj posao je vrijedan 5,5 milijardi dolara.

                Sva ta gungula između SAD-a, Velike Britanije, Australije i Francuske, tiče se i Hrvatske, koja je nažalost izabrala Francuske Rafale, a ne F-35 isto kao i Švicarci. Naime, da bi se potpisao ugovor između Hrvatske i Francuske o kupnji Rafale, stoji velika prepreka, a  to je odobrenje Amerikanaca za naručene avione. Kada se avioni Rafale žele prodati nekoj trećoj zemlji, SAD ˝mora odobriti prodaju sustava ugrađenih u avion koji su proizvedeni u SAD-u i njihovo su intelektualno vlasništvo. Riječ je o famoznom Third Party Transferu (TPT)˝. (Vidi Jutarnji list od 22. rujna 2021. godine u kojem je objavljen članak pod naslovom: ˝Francuska još nije zatražila  od SAD-a odobrenje nužno za prodaju borbenih aviona Hrvatskoj˝, a autor članka je Krešimir Žabec.) Radi se o dokumentu koji Izraelci nisu dobili od SAD-a kada su željeli prodati Barake u Hrvatsku, zbog čega je propao već dogovoreni posao Izraela i Hrvatske. Francuska mora prije sklapanja ugovora sa Hrvatskom, od Amerikanaca zatražiti TPT ˝zbog određenih američkih sustava koji su ugrađeni u avion. SAD obično prije prodaje aviona trećoj strani od partnera traže da opremu koju prodaju vrate u prvobitno stanje ili da uklone pojedine nacionalne specifične elemente prije transfera.˝ Do sada Francuska nije zatražila TPT od SAD-a tako da je upitna realizacija već dogovorenog posla o kupnji Rafale između Hrvatske i Francuske. Za razliku od onih koji misle, da Amerikanci neće raditi probleme u realizaciji već dogovorenog posla, nisam baš previše siguran, jer kada su Amerikanci dali po prstima Izraelcima glede Baraka, zemlji koja je Amerikancima dugogodišnji politički i vojni saveznik, isto se može očekivati i kod prodaje vojnih zrakoplova Rafale od strane Francuske Hrvatskoj. SAD je blokirao Francuskoj i prodaju svojih krstarećih raketa SCALP Egiptu  2018. godine.

Kada je u pitanju Hrvatska , bilo bi najbolje za našu državu, da i taj posao Amerikanci blokiraju i da onda konačno kupimo avione koji su najbolje rješenje za Hrvatsku, a to su američki avioni F-35., što smo već odavno trebali učiniti.

Miljenko Jerneić,