Hitler iz našeg sokaka

Hitler iz našeg sokaka

                Plenković se olako riješio Kolinde Grabar Kitarović, koja bi, svakako bolje obavljala predsjednički posao, nego što to danas čini Zoran Milanović. To se najbolje može vidjeti sada, kada je napadnuta Ukrajina od strane Rusije. Milanovićevo nesnalaženje u tom slučaju više je nego li evidentno, a Kolinda zasigurno ne bi „lutala“ u politici kao što je to slučaj s Milanovićem, te bi bila veliki i pravi suport politici Vlade Andreja Plenkovića. Vrlo bitno u svemu tome je i činjenica, da je Kolinda sto posto američki igrač, za razliku od Milanovića, koji slovi, da je ruski igrač i to još od premijerskih dana, ako ne i ranije. No želje su jedno, a realnost danas imamo onakvu kakvu zaslužujemo.

                Sve svjetske novine prepune su članaka o ratu u Ukrajini, te se u njima mogu pronaći različita mišljenja pojedinih političkih analitičara, a najviše intelektualaca lijeve i desne političke provinijencije. Svi su jedinstveni u osudi agresije Rusije na Ukrajinu. Rusija vodi bezočan rat protiv Ukrajine i tu europsku zemlju naprosto kani pretvoriti u prah i pepeo, a ukrajinski narod zauvijek iseliti iz Ukrajine. Svjedoci smo apokaliptičnih slika iz Ukrajine, te sada već milijunskog egzodusa Ukrajinaca, najčešće žena i djece koji traže utočište i sigurnost u mnogim europskim zemljama.

                Na drugoj strani, iz Rusije, svaki dna možemo gledati ruskog predsjednika Putina i svu njegovu bešćutnost, gotovo sreću i zadovoljstvo, jer Rusi u Ukrajini ubijaju, ne samo pripadnike ukrajinske vojske već i civile – žene, djecu i starce. Putin je konačno pokazao svoje pravo lice, svoju patološku osobnost zbog koje bezrazložno ginu, na jednoj strani Rusi kao agresori na Ukrajinu, a na drugoj Ukrajinci, samo zato što vole svoju domovinu Ukrajinu.

                U Ukrajinu stižu ljudi iz čitavog svijeta, koji su odlučili boriti se protiv Rusa i zlotvora iz Kremlja. Dnevne novine, tjednici i časopisi prepuni su vijesti iz Ukrajine, te u njima možemo pročitati naslove članaka: „Rusija će biti prisiljena prijeći u režim ratne privrede“, „Rusija na putu prema fašizmu?“, „Hoće li Putin otvoriti front na Balkanu?“, „Prelijevanje rata“, „Ruska invazija će postati katalizator rješenja internih problema u BiH“, „Putinovi akcijski planovi za Hrvatsku i regiju. Nije smiješno“, „Ne brine se za Ukrajinu, a sve misli su mu usmjerene na BiH“, (to se odnosi na Zorana Milanovića), „Zašto Putinov ratni plan opasno ugrožava stabilnost na Balkanu, a pogotovo u BiH i Crnoj Gori“, „Europa mora napustiti sve iluzije o Rusiji“…

                Ono što se svakako mora napomenuti u napadu Rusije na Ukrajinu je dugogodišnja priprema Rusije u političkom i vojnom smislu za agresiju na tu europsku zemlju uz sveopću blagonaklonost američke, europske i cjelokupne svjetske politike svih ovih godina na sve što je Putin činio. Od napada na Gruziju 2008. godine, pa početkom ožujka 2014. okupacije Krima te aneksije Luganska i Donjecka (Luhansk i Donetsk). Dok je Zapad „spavao“, Putin se svcih ovih godina pripremao za agresiju na Ukrajinu, pravu sliku te naivne i iluzorne politike Zapada dao nam je poljski predsjednik Mateusz Morawiecki  u svom članku pod naslovom: „Europa mora napustiti sve iluzije o Rusiji“, kojeg je objavio Nacional 1. ožujka 2022. godine.

                „Nemilosrdni napad na Ukrajinu još je jedno poglavlje u ovoj priči o obnovi imperijalnog status Rusije. Putin je godinama provodio ovaj plan. Počeo je napadom na Gruziju 2008., nakon čega je uslijedila okupacija Krima 2014. godine. A danas namjerava podrediti cijelu Ukrajinu. I ne smijemo živjeti u iluziji: ovo bi mogao biti tek početak. Sutra bi na redu mogle biti Latvija, Litva i Estonija, kao i Poljska.“ Nešto dalje poljski predsjednik nastavlja: „danas vidimo da je cijena europske naivnosti u odnosu na Rusiju ukrajinska krv. Za više od 30 godina relativnog mira. Zapad se držao iluzije da su pad Berlinskog zida i raspad Sovjetskog saveza doveli do „kraja povijesti“. Danas se, međutim povijest vraća svom snagom koju može prikupiti, uključujući i rat – zbog čega politika i političari ponovo moraju biti ozbiljni. Krv naših ukrajinskih susjeda, prijatelja i braće zahtijeva da odlučno reagiramo.“

                Putin, kojega mnogi uspoređuju i s Hitlerom neće stati s bestijalnim napadima i razaranjem Ukrajine tako dugo dok ga se ne porazi na fronti. Stoga svijet mora Ukrajincima pomoći u oružju, ali i ljudstvu, koji će zajedno s Ukrajincima braniti, ne samo Ukrajinu već i Europu te sav slobodan svijet.

                                                                                                                                                             Miljenko Jerneić