ISTA META ISTO ODSTAJANJE

ISTA META ISTO ODSTOJANJE

                Slanjem otvorenog pisma slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu protiv ulaska Hrvatske u Schengen, Slovenci su po ne znam koji puta pokazali da nam nisu prijateljski naklonjeni i da Hrvatska nema što očekivati od dežele osim pokušaja teritorijalnog širenja na račun hrvatskog teritorija. Jedini političar u Sloveniji, koji je pokazao trezvenost i političku mudrost je Janez Janša, čija je politička stranka SDS odbila potpisati to sramotno pismo. U slovenskoj politici ništa se bitno ne mijena, slovenski političari koriste svaku priliku da zagorče život nama Hrvatima u Europskoj uniji, misleći da će time nešto politički ušićariti. No, rezultat takve ortodoksne politike ne može donijeti ništa dobrog za deželu. Janez Janša je pokazao i ovaj puta da je najozbiljniji političar u Sloveniji i nije nasjeo političkoj harangi ostalih političkih stranaka protiv Hrvatske u Europskoj uniji.

                Recentna politička zbivanja u Europskoj uniji pokazuju da se politika Francuske i Njemačke – kao dvije možemo reći stožerne članice – nije ništa promijenila. Gledaju se samo vlastiti interesi kao u doba najcrnje imperijalne politike, ovaj puta francuski, gdje francuski predsjednik Emmanuel Macron ne želi ni čuti za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U toj svojoj političkoj rigidnosti održan je i od strane Danske i nizozemske. Na sve to njemačka kancelarka Angela Merkel mlako je reagirala tobože „da žali zbog ishoda“, jer bi inače došlo do konflikta s Francuskom koja ima sasvim druge političke interese na jugu Balkanskog poluotoka. Francuskoj je u interesu da Srbija bude, ta prva država s toga područja koja će biti primljena kao nova članica Europske unije, a nikako ne Sjeverna Makedonija. Makedonci još nisu ni otvorili pregovore za Europsku uniju, a već su na početku prevareni, jer im je obećano da će biti otvoreni pregovori zbog njihove političke suradnje u promijeni imena Makedonije u Sjevernu Makedoniju. Sva perfidnost eurounijske politike i tu je, u pitanju Sjeverne Makedonije došla do punog izražaja. I taj primjer pokazuje da je Europska unija stvorena samo zato kao bi „veliki“ što lakše  ostvarili svoje političke interese i dalje na uštrb „malih“. Europska unija kao interesna tvorevina također služi za maskiranje – nekad ali i danas – zemalja poput Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske… Britanci su spoznali i zato žele što prije van iz toga društva u kojem ne žele više biti. I Britanci su se morali odreći dijela svoje suverenosti, ali kada je došla voda do grla, to jest kada se je funta trebala zamijeniti eurom – rekli su NE, mi to ne želimo i idemo van iz Europske unije.

                Hrvatska podanička politika na čelu s Plenkovićem, za razliku od Britanaca, slavi euro i želi da euro zamijeni kunu, čime bi Hrvatska izgubila, i to još malo svoje suverenosti. Još dok je bila premijerka, Margaret Thatcher konkretno je rekla da Britanci ne smiju svoju funtu dati nizašto i time je pokazala kakav političar treba biti. Hrvatska na žalost nema ni približno takvog političara kakva je bila „željezna lady“ i to je ono što Hrvatsku vodi u propast i nove uzničke lance.

                Pratim zbivanja u Španjolskoj to jest u Kataloniji, gdje Katalonci vode bitku za vlastitu državu Kataloniju. Moje simpatije su na strani Katalonaca te se nadam da će Katalonci jednoga dana dobiti svoju državu. Katalonci na to imaju potpuno pravo. Borba Katalonije za vlastitom državom još jednom pokazuje da je neminovan raspad negdašnjih imperijalnih tvorevina poput jeden Španjolske, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nizozemske. Te i takve zemlje jednog dana moraju platiti ceh radi svoje višestoljetne imperijalne politike. Račun je došao na naplatu!

                Još jedan narod na dalekom Istoku trpi tešku kalvariju u pokušaju da stvori svoju državu i za to plaća danak u krvi. Radi se o Kurdima koji su osuđeni na vječno lutanje u traženju vlastite države i njih Kurde. „velike“ sile koriste, najčešće kao topovsko meso za svoje interese. Ta volja i želja za vlastitom državom Kurdima je putokaz koji ih čini još jačim na putu da dobiju – izbore za svoju državu. Želim im svu sreću u tome.