IZGUBLJENA HRVATSKA

IZGUBLJENA HRVATSKA

                Svake godine, kako se približava 10. prosinca (1999.), dan kada umro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u našim medijima objavljuju se tekstovi pojedinih novinara koji pišu o Tuđmanu, stvaranju hrvatske države i o deset godina njegove vladavine. Oni koji ga vole i oni koji ga nisu mogli smisliti, ne mogu, da mu ne priznaju da je „bio veliki hrvatski političar i državnik koji će ostati debelim slovima upisan u hrvatskoj povijesti“. Sigurno je jedno: Tuđman je bio jedini hrvatski političar koji je zaslužan za stvaranje hrvatske države; da nije bilo Tuđmana, danas ne bismo imali hrvatske države i samo dragi Bog zna što b bilo s nama Hrvatima. Tuđman je bio politički lumen, vizionar, imao je politiku u malom prstu, znao je što hoće i cijeloga sebe dao je u pravcu stvaranja hrvatske države. Njegova politička filozofija najbolje govori o njemu samom, samo je treba znati iščitavati na ispravan način. Tuđman je od svih naših hrvatskih političara jedini imao onu iskru u oku koja je govorila sve – stvoriti hrvatsku državu. Prvi hrvatski predsjednik, jako dobro je znao da se  bez jedinstva hrvatskog naroda ne može ići na stvaranje hrvatske države i stoga je ujedinio sve Hrvate – Hrvate u svijetu s Hrvatima u Hrvatskoj, unuke i djecu partizana i ustaša, te je time dobio političko i svako drugo jedinstvo hrvatskog naroda bez obzira na politička opredjeljenja tih istih. Za najistaknutije političke pozicije u hrvatskoj politici k sebi je zvao sve ono najbolje što je Hrvatska toga trenutka imala. No, nažalost mnogi su ga tada odbili ne shvaćajuću taj njegov poziv kao poziv da se služi hrvatskoj domovini, a ne Tuđmanu  kako su to oni krivo procijenili i tumačili.

                Oni koji misle da je bilo lako stvoriti hrvatsku državu, koju su Hrvati sanjali gotovo tisuću godina, ili o politici ne znaju ništa ili im nije bilo u interesu stvaranje hrvatske države. Stvoriti državu u takvoj konstelaciji svjetske politike i okruženja oko Hrvatske, mogao je samo netko tko nije imao nikakvih dvojbi. A to je bio dr. Franjo Tuđman. Dr. Franjo Tuđman, ne samo da je veliki političar i državnik – Tuđman je najveći od svih onih političara koji su se u hrvatskoj povijesti borili za hrvatsku državu.

                Ti isti koja ga hvale, ujedno ga i kude: „Tuđman je imao mnogo mana. Tko ih nema? Bio je političar pomalo autokratskog vladanja. Nije do kraja razumijevao demokratske procese. Petljao se tamo gdje nije trebao, primjer su drame oko Dinama ili blokiranje oporbe u preuzimanju vlasti u Zagrebu. Nije se razumio u ekonomiju i nije ga zanimala, pa su se tu sjatili i svakojaki ´jebivjetri´ i ratni profiteri. Sve to svejedno ide njemu na dušu“. (Vidi Večernji list od 5. prosinca 2020. godine, autor Zvonimir Despot.)

                Nakon smrti Tuđmana, u hrvatskoj politici izredalo se sijaset političara koji su obnašali predsjedničke , premijerske i ministarske dužnosti i za mali broj njih se može reći da su svoje političke obveze obavljali na način koji je to iziskivala njihova politička pozicija. Hrvatska dana nema ni približno niti jednog političara ranga Tuđmana, a na tu, mogu reći veliku političku tragediju upozorio sam dr. Tuđmana u našem razgovoru u prisustvu predstojnika ureda predsjednika Hrvoja Šarinića, 16. veljače 1991. godine. Tuđmanu sam tada rekao, da je najveća politička tragedija u Hrvatskoj. To što Hrvatska nema političara, a kamoli političare koji su sposobni nositi se s bjelosvjetskom političkom bagrom koja Hrvatskoj svakodnevno radi o glavi. Naš Francek je toga bio svjestan i to ga je mučilo do kraja života. Hrvati su odlični sportaši, doktori, kuhari, vojnici ali su nažalost vrlo slabi političari. To je danas najveća boljka hrvatske politike. Zato nije ništa čudno što neki danas zazivaju novog Tuđmana, a to je samo dokaz da je hrvatska politika jadna, jalova i puna političkog kukavičluka. Oni koji zazivaju Tuđmana, ne žele njegovu presliku već političara i vizionara poput prvog hrvatskog predsjednika. Mi danas političara takvog kalibra naprosto nemamo, a zašto nemamo – krivica leži samo u nama Hrvatima.

                Tuđman je bio jedan i jedinstven, on je neponovljiv, Tuđman je najveći političar u hrvatskoj političkoj povijesti – Tuđman je u politici ono što je Dražen Petrović bio u hrvatskoj košarci. I to će vrijem  više odmicati, u našim očima Tuđman ć biti sve veći, a u mislim maštat ćemo da Hrvatska jednoga dana opet ima političara s vizijom, gardom, političkom filozofijom i neiscrpnom snagom. No takvi se rađaju samo jednom u sto godina.

Miljenko Jerneić