Izvješće Predsjednika stranke na 4. Glavnoj Izbornoj Skupštini

IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKA ZAGORSKE STRANKE ZA MANDATNO RAZDOBLJE
2011. – 2015. god.

Drage Zagorke i Zagorci!

S ponosom stojim pred vama u obvezi podnošenja 3. Izvješća o radu Zagorske stranke od osnivačke skupštine pa do dana današnjeg. S ponosom zato jer smo sad već u 11. godini, postojanja stvorili prepoznatljivu stranku, ne samo u našem lijepom Zagorju, nego već i u gradu Zagrebu, te u Zagrebačkoj i u Varaždinskoj županiji. Stoga ovo izvješće započinjem izrazom velike zahvalnosti Predsjednicima gradskih i općinskih organizacija, voditeljima i nositeljima aktivnosti, članovima predsjedništva Zagorske stranke, članovima statutarnog povjerenstva i nadzornog odbora, svim aktivnim članovima te svima koji su naše programe podržavali te vjerujem i uživali u njihovoj realizaciji.

Zagorska stranka u proteklom mandatnom razdoblju od 4. godine, pokrenula je niz političkih, socijalnih, gospodarskih i kulturno humanitarnih akcija.

Već četvrtu godinu zaredom Zagorska stranka u suradnji sa Likovnom galerijom Fortuna Art iz Zagreba u mjesecu lipnju organizira međunarodnu Likovnu koloniju, koja ima kulturno humanitarnu svrhu. Na likovnoj koloniji sudjeluju likovni umjetnici iz raznih gradova i općina u Hrvatskoj te susjednih država Srbije i Bosne i Hercegovine. Likovna kolonija traje tri dana i za to vrijeme slikari učine po nekoliko likovnih djela, te se ta djela prodaju u humanitarne svrhe i time se potpomogne siromašnim obiteljima u našoj županiji.
Naravno pod kulturna događanja treba napomenuti da smo pokrenuli inicijativu za tiskanje knjige o najvećem zagorskom znanstveniku svih vremena Andriji Dudiću u dogovoru s općinom Bedekovčina i Krapinsko zagorskom županijom, tu moramo spomenuti i razumijevanje čelnika Krapinsko zagorske županije što su u ova teška vremena iznašli financijska sredstva za otkup arhivske građe o Andriji Dudiću iz arhiva u Gothi i čitave Europe. Također, pokrenuli smo i inicijativu za tiskanje knjige o Draženu Mirku Grmeku, znanstveniku svjetskog glasa, rođenom u Krapini.

Tijekom ovog mandata osnovani su odbori unutar Zagorske stranke a to su:
Odbor za poljoprivredu, Odbor za socijalnu politiku, Odbor za kulturu, Odbor za pitanje branitelja, Odbor za turizam i ugostiteljstvo, Odbor za zdravstvo, Odbor za gospodarstvo, Odbor za sport, Odbor za politiku, Odbor za informiranje, Odbor za informatiku, Odbor za mladež. Svaki od tih Odbora ima Predsjednika i članove (dva do tri člana). Svi Odbori napravili su svoj plan za rad istih.

Tako je preko Odbora za socijalnu politiku pokrenut program Besplatnog socijalnog savjetovanja gdje je cilj projekta da se žitelji cijele županije upoznaju sa svojim pravima iz sustava socijalne skrbi, načinima ostvarivanja istih, te pružanje pomoći u obliku savjetovanja.
Preko Odbora za informatiku pokrenuta je inicijativa ˝Wi-Fi˝ Zagorje, kojom bi bio omogućen besplatni Internet u svim turističkim središtima Krapinsko – zagorske županije.
Preko Zagorske stranke i Zeptter Finannce, pokrenut je program besplatnog financijskog savjetovanja, gdje je cilj projekta da se žitelji cijele županije koji su u kreditno teškim situacijama upoznaju sa lakšim programima financijskog djelovanja, kako izaći iz tih problema i situacija.

Kao županijski vijećnik Zagorske stranke u KZŽ predložio sam prijedlog za postizanje jedinstvenog stava svih političkih stranaka u skupštini krapinsko zagorske županije radi očuvanja opstojnosti i funkcionalnosti sadašnje kvalitete zdravstvene zaštite koju građanima pruža Opća bolnica Zabok.

Nadalje predložene su teme: Proizvođači mlijeka i problemi s kojima se susreću, stočarstvo i daljnji razvoj istog, okrupnjavanje poljoprivrednih površina, zašto su zagorska polja i njive zapušteni i zarasli u korov, razvoj turizma a naročito kupališnog turizma ( što je s Šemničkim, Sutinskim i Stubičkim toplicama), rješavanje sudbine Done tj. treba pronaći strateškog partnera za daljnji rad te tvornice koja, ne samo da je važna za našu županiju i Hrvatsku već i ovaj dio Europe.

Isto tako potrebno je razmotriti pitanje Ivanščice kao Parka prirode, te da županijska skupština o tome zauzme stav. Zagorska stranka je tu temu predložila i u Varaždinskoj županiji preko svoje županijske vijećnice dr. Mirjane Kolarek Karakaš.
U kakvom su stanju naši dvorci i kurije? Tu mislimo prije svega na one građevine koje treba obnoviti da ne propadaju. Koliko ih ima i zbog čega se ne obnavljaju, bilo kroz privatnu ili društvenu inicijativu.
U gospodarskim projektima Zagorska stranka je na području KZŽ pokrenula sastanak gospodarskog izaslanstva Ruske Federacije koje je predvodio gospodin George Mirzoyan i gospodin Karino Sturm, sa gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije. Gospodarstvenici Krapinsko-zagorske županije upoznali su goste iz Ruske Federacije sa svojim djelatnostima i proizvodima, te su izrazili želju za plasman svojih proizvoda na Rusko tržište. Savjetnik za gospodarstvo pri Ruskom Veleposlanstvu gospodin George Mirzoyan upoznao je gospodarstvenike Krapinsko zagorske županije sa svim mogućnostima sudjelovanja i plasiranja njihovih proizvoda, usluga te djelatnosti na rusko tržište.
Nadalje Zagorska stranka i Atrex International, početkom rujna 2014. godine organizirali su sastanak sa distributerima plina i svim poduzećima koji se bave plinom na području sjeverozapadne Hrvatske, za objedinjavanje kupaca zbog uvoza plina u Republiku Hrvatsku.
Kao što stoji i u samom Programu Zagorske stranke, držali smo se odrednica našega programa te nismo izašli na izbore za Europarlament, a isto tako nismo podržali niti jednu listu političkih stranaka. Budući da se Zagorska stranka zalaže za Hrvatsku kao trajno neutralnu državu, Zagorska stranka nije željela sudjelovati u cirkusijadi izbora kandidata pojedinih političkih stranaka, kojima je najmanje stalo do Hrvatske, a najviše do osobnog probitka.
Na parlamentarnim izborima (2011.) u Republici Hrvatskoj, Zagorska stranka izašla je samostalno, a na lokalnim izborima (2013.) na županijskoj razini kao koalicijski partneri HDZ-a, dok smo u pojedinim gradovima i općinama koalirali sa više stranaka, te u tom trenutku boljim stranačkim partnerima. Na županijskim razinama imamo 2 županijska vijećnika, dok u gradovima i općinama imamo 10 vijećnika.
Na nedavnim predsjedničkim izborima Zagorska stranka podržala je kandidatkinju gospođu Kolindu Grabar Kitarović koja je osvojila predsjednički mandat. Zagorska stranka se javno priključila kandidaturi i podržala je na skupovima u KZŽ. Tu moramo napomenuti da su nas tražili i drugi predsjednički kandidati da njih podržimo ali se je Zagorska stranka čvrsto odlučila za gospođu Kolindu Grabar Kitarović.
U ova vremena gdje su mnoge političke stranke zakinute medijskim dijelom, tako je i Zagorska stranka pogođena medijskom blokadom vlastodršca. No, moramo napomenuti da se gradske i općinske organizacije ipak javljaju svojim dopisima medijima.
Mediji su objavili da se Zagorska stranka protivi davanju hrvatskih autocesta u koncesiju te stoga u potpunosti podržavamo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Mišljenja smo da sagrađene javne ceste predstavljaju strateški interes Republike Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju, te shodno tome treba to explicite navesti u Zakonu o cestama.
U 2014. godini Zagorska stranka pokrenula je inicijativu za osnivanje Zagorske političke akademije koju danas polaze članovi stranke. Svrha i zadaća je Zagorske političke Akademije da se pojedinci višestrano obrazuju ili, kazao bih do-obrazuju, tj. da osim političkog djela Akademija bude zastupljena i filozofijom, poviješću, sociologijom, književnošću, psihologijom, pedagogijom, komunikologijom, antropologijom, medicinom, pravom i teologijom.
U sklopu Akademije sudjeluju naši-hrvatski akademski autoriteti i stručnjaci, svaki na svom području. Voditelj Akademije je gospodin Ivan Zvonimir Čičak. Osnivanjem Akademije Zagorska stranka sebi osigurava budućnost, političku i svaku drugu, jer u vremenima koja su pred nama opstat će samo one političke stranke koje će odgajati i školovati svoje kadrove. Za sad je održano 10. termina zagorske političke Akademije.
Ovo izvješće o protekle 4. godine ujedno je i veliko priznanje svima koji su sudjelovali i sudjeluju u radu i izgrađivanju Zagorske stranke. Imali smo pokušaje od nekih pojedinaca, da vode neke svoje privatne politike, no predsjedništvo ZS-a uvijek je i na vrijeme reagiralo na takve pokušaje. Kao predsjednik Zagorske stranke nikada nisam niti pomislio da vodim neku svoju politiku, već sam naprotiv izvršavao sve one odluke koje su donošene na predsjedništvu ZS-a.
Može li Zagorska stranka, stranka bez velikih donatora, bez velike medijske potpore, bez skupe promidžbe, s infrastrukturom koja se tek stvara – na izborima pomrsiti račune velikima?
Ja sam uvjeren da može!
Jer politiku vodimo pošteno, javno, otvoreno i transparentno.
Jer govorimo istinu i na njoj ustrajemo i kada ostajemo sami.
Zato, budimo ustrajni na tom putu!
To sam uvijek tražio od drugih, a tako namjeravam raditi i u buduće.
Još jednom zahvaljujem se svima na iskrenom i mukotrpnom radu.
Zagorska stranka oduvijek je skrbila za «malog čovjeka», te će i nadalje ustrajati na tom putu, vodeći brigu i o nacionalnim interesima naše jedine domovine Hrvatske.

Predsjednik Zagorske stranke
Miljenko Jerneić