JUGOSLAVIJA JE PROPALI PROJEKT A NE HRVATSKA

JUGOSLAVIJA JE PROPALI PROJEKT A NE HRVATSKA

                U Hrvatskoj je zaista sve moguće, pa nas stoga ne treba čuditi što je knjiga Dejana Jovića „Rat i mit“, koju je objavila „Fraktura“ 2017. godine, proglašena knjigom desetljeća (2010.-2020.). Jovićeva knjiga – o kojoj sam iznio svoje mišljenje u Hrvatskom tjedniku broj 702. od 8. ožujka 2018., str. 44. i 45. – za koju je dobio priznanje „Krunoslav Sukić“ kao tobože knjiga koja „predstavlja na činjenicama utemeljenu protutežu dominantnim narativima koji znanstvenoj i zainteresiranoj javnosti omogućuje uvide u potpuniju sliku naše nedavne prošlosti“, ustvari nije ništa drugo već pokušaj etabliranja velikosrpske politike kroz usta kakti jednog velikog znalca i znanstvenika koji nas Hrvate želi podučiti što je to istina. I to istina o domovinskom ratu, drugom svjetskom ratu, dr. Franji Tuđmanu prvom hrvatskom predsjedniku te hrvatskoj povijesti. Ali Jovićeva istina nije ono što istina jest, već je laž koja se na jedan rafinirani način, i k tome zamotana u znanstvenom celofanu želi prikazati kao nešto što je zasnovano na znanstvenim činjenicama, a zapravo je običan velikosrpski pamflet.

                Jaroslav Pecnik glede te „knjige desetljeća“ napisao je pravi panegirik kojeg se ne bi posramio niti jedan pristaša velikosrpske politike. Jovićeva knjiga je u službi velikosrpske politike i to je prava istina o toj knjizi. Od početka do kraja knjige vidi se i osjeća da je Jović na tragu velikosrpske politike, a da je sveučilišni profesor zaista autentičan primjer velikosrpstva, govori nam njegova reakcija na izjavu Pere Kvesića „da je Hrvatska propali projekt“, za koju Jović kaže da je konačno netko rekao pravu istinu i da se, naravno slaže s tom izjavom negdašnjeg pripadnika komunističke mladeži, propalog književnika, novinara i scenarista. Na tavu skandaloznu izjavu Jovića odmah je reagirao Boris Havel profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji je rekao da ga je upravo sram što jedna takva osoba kao što je Jović uči studente.

                Kada je izašla Jovićeva knjiga, sam sebe sam prisilio da pročitam takvo nešto, koje kao znanstveni uradak vrvi neistinama, a na koje sam ukazao u „Otvorenom pismu“. Jovićeva knjiga „Rat i mit“ samo je nastavak velikosrpske politike drugim – „znanstvenim“ – sredstvima. Taj velikosrpski pamflet nije ništa drugo, već pokušaj derogiranja dezavuiranja kako domovinskog rata, hrvatske politike i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđman. Nije profesore Joviću Hrvatska propali projekt kojem se vi tako slatko i zlurado radujete zajedno s Pecnikom i autorom te zaista stupidne izjave Perom Kvesićem, a koju može izreći samo netko tko je retardiran – već je propali projekt Jugoslavija za kojom vi profesore i sva vaša bratija plačete i suze ronite zajedno s Pecnikom, Kvesićem i sličnim likovima izgubljenim u prostoru i vremenu. Jugoslavija je propali projekt u kojoj su Srbi htjeli biti apsolutni gospodari svim narodima, a to se i danas može vidjeti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Srbi i danas žele posrbiti Crnu Goru, naprosto ukinuti crnogorski narod i na silu ih pretvoriti u Srbe. Kao što danas, nakon propasti Jugoslavije te tamnice naroda, činite Crnogorcima, tako ste čitav vrijeme činili i svim ostalim narodima: Hrvatima, Slovencima, Makedoncima, Albancima, kao i svim onima – nacionalne manjine nestale Jugoslavije – od kojih ste htjeli napraviti Srbe. Zato je i došlo do disolucije Jugoslavije, jer je to bila jedna obična velikosrpska i umjetna tvorevina, i bilo je samo pitanje vremena kada će se nešto takvo nakaradno raspasti, jer sve ono što je umjetno kratko traje. Zato se je raspao i SSSR, a takvu sudbinu očekuje i Europska unija. Jugoslavija nije bila ništa drugo nego li velikosrpski masonski projekt i nastala je samo iz razloga da Srbi gazduju u jednoj takvoj umjetnoj tvorevini. Jugoslavija je već na samom početku bila osuđena na propast, jer je bila zamišljena kao srboslavija u kojoj će vladati i dominirati Srbi nad svim ostalim narodima koji prema velikosrpskoj politici nisu ništa drugo već Srbi. Vi ste profesore Joviću u funkciji te velikosrpske politike, a vaša knjiga o tome najbolje govori.

Miljenko Jerneić