O nama

Zagorska stranka (ZS) osnovana je u Krapini, 10. siječnja 2004. godine, te registrirana pri Ministarstvu uprave i Pravosuđa RH.

ZS je regionalna stranka koja djeluje na prostoru Hrvatskog zagorja, odnosno sjeverozapadne Hrvatske, te okuplja svoje članstvo po načelu zavičajnosti, ali i druge građane Republike Hrvatske koji su spremni sudjelovati u projektu kulturnog, gospodarskog i moralnog preobražaja ovog prostora.

Osnovno “načelo” u konstruiranju političkog sustava je čovjek i njegova prava. Stoga će se Stranka boriti protiv svakog oblika diskriminacije, te za novi način vrednovanja žene u politici. Stranka je statutarno odredila da 30% učešća u svim stranačkim tijelima, izbornim listama, te izvršnoj vlasti pripadne ženama.

Imperativ u razvoju regije je provođenje ekološke politike. ZS zastupa princip “održivog razvoja” i rješavanje problema od globalnog interesa, i to po principu: “Misli globalno, djeluj lokalno!”. Stranka se zalaže za razvoj eko i lake industrije, poljoprivrede, turizma, uslužnih djelatnosti te zanatstva. Turizam i proizvodnja zdrave hrane je osnova regionalne ekonomije, posebno uz povećanje razine kvalitete usluga. Zagorski se turizam mora promovirati s jedinstvenim programom i nastupom na svjetskom tržištu koristeći nedvojbeni povijesni, zemljopisni i kulturni identitet regije. Očuvanje svih povijesnih elemenata starogradskih jezgri i poticanje originalne zagorske arhitekture, osnova su ambijentalnog razvoja. Osobita podrška će se dati programu zaštite Zagorja kao Parka prirode, koji će obuhvaćati veći dio područja Zagorja, sa svrhom zaštite bogatstva prirode, etnografije i povijesti regije.

ZS smatra kršćanstvo nedjeljivim od povijesnog i kulturnog identiteta regije, te se zalaže za odvojenost države od Crkve, ali poštujući potpisane sporazume između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

RODILI SMO SE KAO ZAGORCI!
ŽIVIMO KAO ZAGORCI!
UMRIJET ĆEMO KAO ZAGORCI!