Politički debakl

POLITIČKI DEBAKL

                Ovih dana, hrvatski mediji prepuni su kojekakvih političkih kombinacija za naredne parlamentarne izbore. Na jednoj strani su oni koji tvrde i uvjereni su da je neminovna koalicija, to jest politička koalicija između SDP-a i HDZ-a, jer – kako to oni tvrde – niti jedna od političkih stranaka koja pobijedi na slijedećim parlamentarnim izborima neće moći, niti samostalno, a niti u koaliciji s drugim manjim političkim strankama, biti u mogućnosti sastaviti vladu. Na drugoj strani su oni koji tvrde da je takva politička koalicija nemoguća i da nije dobra za hrvatsku državu. No, nije baš to tako jednostavno kako misle na jednoj i drugoj strani.

                I SDP i HDZ su dvije naše najjače političke stranke u državi. To je neosporno. Ali ipak, između SDP-a i HDZ-a postoje razlike, a te razlike mogle bi biti odlučujuće za naredne predsjedničke i parlamentarne izbore. Naime, stvar je u slijedećem. Dok na jednoj strani postoji HDZ koji je trenutno najjača politička stranka u Hrvatskoj i koji će vjerojatno samostalno izaći na izbore, jer u sadašnjem trenutku HDZ nema koalicijskog potencijala, to jest nema političkih stranaka koje bi mogle HDZ-u pripomoći da s njima formira vlast u zemlji. Dok na drugoj strani imamo nešto slabiji SDP od HDZ-a koji će oko sebe okupiti mnoštvo političkih stranaka, te će u takvoj koaliciji sigurno pobijediti HDZ. SDP će stvoriti politički blok protiv HDZ-a i potući ga do nogu. To će biti vidljivo već na predsjedničkim izborima koji su zakazani krajem ove godine (prvi krug) i početkom 2020. godine (drugi krug).

                Da vidimo koga SDP već sada ima u koaliciji za predsjedničke izbore, a isto takva koalicija političkih stranaka predvođena SDP-om će nastupiti na parlamentarnim izborima. SDP trenutno okuplja oko sebe IDS, HSS, HSU, GLAS, LABURISTE, PGS, SU,  a kao potencijalni politički partneri tu su još HNS i Čačićevi Reformisti. Protiv jedne takve koalicije političkih stranaka teško će sadašnja predsjednica Kolinde Grabar Kitarović sačuvati mandat i biti ponovno izabrana za Predsjednicu Hrvatske, a isto tako sam HDZ nema nikakve šanse  pobijediti SDP koji će oko sebe okupiti mnoštvo političkih stranaka i velikih i malih, te u jednom takvom političkom bloku pobijediti HDZ u obje političke utakmice.

                HDZ je u svom mandatu  imao – prije svega – previše afera što mu je uveliko narušilo politički ugled, a isto tako svojom političkom bahatošću i arogancijom izgubio je potencijalne koalicijske partnere. Takav HDZ, načet aferama i sam na brisanom prostoru može doživjeti pravi politički debakl gubljenjem predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

                Koalicija HDZ-a i SDP-a bila bi moguća kada bi na predstojećim parlamentarnim izborima i HDZ i SDP izašli sami na izbore bez ikakvih predizbornih koalicija s manjim političkim strankama i time dovele sve ostale političke stranke u zemlji u situaciju da se bore za golo političko preživljavanje. Dobra strana takve političke koalicije bila bi politička stabilnost za zemlju, jer tada oko njih ne bi bilo malih političkih stranaka koje bi ih ucjenjivale i uvjetovale. Međutim, od velike koalicije zasigurno neće biti ništa, jer SDP sa svojom političkom koalicijom želi prvo pobijediti na predsjedničkim izborima, a zatim i na parlamentarnim izborima.

                Na predstojećim predsjedničkim izborima, Milanović ima velike šanse pobijediti sadašnju predsjednicu, i kako stvari trenutno stoje, Kolinda može već pomalo pakirati kofere. Pobjeda Milanovića, i njegovo ustoličenje na Pantovčaku, osiguralo bi SDP-u pobjedu na parlamentarnim izborima.

                Iskoristio bio ovu priliku i pozvao hrvatske građane da iziđu u što većem broju na predsjedničke i na parlamentarne izbore i da ispunjenjem svoje građanske dužnosti pokažu sebi i svijetu da Hrvatska izrasta u jednu modernu i demokratski ozbiljnu državu.