Priopćenje za javnost

Zabok, 23.02.2014.

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

           

 

U subotu 22.2.2014. godine održano je treće predavanje na Zagorskoj političkoj Akademiji. Predavanje na temu “Hrvatski domovinski rat 1991.-1995. strateški pogled”, održao je Admiral Davor Domazet-Lošo.

Osvrnuo se na Kosovsku krizu 1981.godine, koji događaj smatra početkom desetgodišnjih priprema za rat na našim područjima. Tvrdnje o pripremama za rat potkrepljuje konkretnim vojnim strateškim planovima bivše JNA, iz kojih je vidljiva strategija Armije bivše države za stvaranje Jugoslavije sa novom zapadnom granicom Virovitica, Karlovac, Karlobag. Osim strateških planova osvrnuo se i na sastanak Slovenskih i Srpskih intelektualaca održan 1985. godine, kada su Slovenci predložili Srbima odvajanje Slovenije iz granica tadašnje Jugoslavije, što se kasnije i pokazalo kao takovo, bez velikog otpora tadašnjih Jugoslavenskih vlasti.

Započevši predavanje o početku rata u RH prisutnima je pojasnio sa vojnog stajališta apsolutnu nadmoć jugoslavenskog režima i savršeno postavljenu strategiju napada na Hrvatsku od strane JNA. Pojasnio je i parametre koje je ta strategija zadovoljila i cijela akcija JNA se trebala svesti u nekoliko dana rata, u kojima bi se osvojio veći dio Hrvatske i stvorila nova zapadna granica Jugoslavije, čime bi se automatski osvojila i Bosna i Hercegovina. Ono na što tada nije računala JNA, a i sve do tada poznate ratne strategije, je otpor hrvatskog naroda, kada su Hrvati na svim bojišnicama pokazali veliku požrtvovnost, hrabrost i zajedništvo, a to je spriječilo jednu od tada najvećih svjetskih vojnih sila da ostvari svoj plan.

Nakon neuspjeha JNA je svoj plan preusmjerila na BIH, kako bi učvrstila svoj položaj i napravila neodrživim novostvorenu Hrvatsku državu, računajući na tada okupirana Hrvatska područja. Velikim uspjehom smatra djelovanje hrvatskih snaga na području Bosne i Hercegovine, čime su se stvorili preduvjeti za oslobađanje okupiranih područja RH. Kao najveće vojne akcije hrvatskih snaga navodi akcije oslobođenja naših područja, pogotovo savršeno odrađenu akciju Oluja, gdje su hrvatske snage u prvim satima akcije onesposobile komunikacijske veze sa Beogradom, spriječile planirani napad zrakoplovstvom na naftna postrojenja kod Rijeke i raketni napad na Zagreb. Strategija JNA kod eventualnog napada hrvatskih snaga bila je oduprijeti se napadu na rok 6-10 dana, kako bi izvojevali političku pobjedu i prisili svjetske sile da zaustave pokušaj oslobađanja naših područja. Tijekom prvih sati akcije Oluja, čelnici tadašnje Krajine odlučili su se na plan B koji je značio poziv na evakuaciju svog stanovništva, kako bi se Hrvatska ocrnila pred svjetskim silama kroz navodno protjerivanja Srba iz tadašnje Krajine. Admiral Domazet napominje da je jedna od ključnih točaka obrane naših generala u Hagu bio dokument u kojem čelnici Krajine pozivanju narod na bijeg, što je bio neoboriv dokaz da to nije bila politika hrvatskog vodstva, nego taktika okupatora.

Ipak najvećim uspjehom smatra vojnu strategiju oslobađanja istočne Slavonije, gdje su bili pripremljeni svi vojni planovi oslobađanja našeg područja, ali se paralelno radilo na tihoj destabilizaciji politike tadašnje vlasti Jugoslavije, gdje su naši politički i vojni čelnici uspjeli prisiliti vlasti Jugoslavije na mirnu reintegraciju istočne Slavonije.

Okončanje rata u Hrvatskoj smatra velikom pobjedom hrvatskog naroda i nezadovoljan je današnjim tihim ratom koji hrvatski narod pomalo gubi, jer poslijeratnom Hrvatskom vladaju političke garniture koje Hrvatski narod vode u propast. Posebno je napomenuo da ne smatra da su najveće političke stranke SDP i HDZ najveće zlo hrvatskog naroda, ali njihovo uže vodstvo to definitivno je.

 Smatra da je danas dobro došlo osnivanje Saveza za Hrvatsku, jer su razne političke stranke sklopile zajedništvo kojim žele smijeniti loše političke garniture i odvesti Hrvatsku u drugom smjeru.

Pozdravlja i navodno osnivanje lijevog bloka, u kojem će lijevo orijentirane stranke stvoriti pravu socijaldemokratsku alternativu dosadašnjim vlastima. Odgovorno tvrdi da Hrvati trebaju političare koji vole svoju državu i žele raditi samo na dobrobiti svojeg naroda, vjeruje da će Hrvatski narod to prepoznati i da ćemo dobiti i taj tihi rat.

Admiral Davor Domazet-Lošo održao je ovakva i slična predavanja u 16 zemalja svijeta i ponosan je što strategiju akcije Oluja danas proučavaju velike svjetske vojne sile.

Zagorska politička Akademija nastavlja sa radom slijedeću subotu, o čemu će i dalje izvještavati širu javnost.

S poštovanjem, .     

                                                                                     

 

           

                                                                                                          Predsjednik ZAGORSKE STRANKE

                                                                                                                              Miljenko Jerneić