Priopćenje za javnost

Zabok, 03.03.2014.

                                Priopćenje za javnost

            U subotu 01. ožujka 2014. godine održano je četvrto predavanje na temu: Mediji i politika. Polaznicima Zagorske političke Akademije predavanje je održao gospodin Mirko Galić, bivši Veleposlanik RH u Parizu i dugogodišnji izvjestitelj iz Pariza. Što se medija tiče g. Galić istaknuo je neke bitne momente u razvoju medija u prošlom stoljeću, napomenuvši da su mediji u doba hladnog rata odnosno iza željezne zavjese bili podređeni politici, te da u tim bivšim komunističkim zemljama gotovo da se ne može govoriti o slobodi medija. U zapadnim zemljama, konkretno u Francuskoj, zemlje koja je izvorište demokracije za cijelu Europu mediji su također imali faze svoga razvoja od Charles de Gaulle, preko Valéry Giscard d’Estaing, pa sve do François Mitterranda. Za vrijeme de Gaulla novinari su mogli biti protiv predsjednika, ali ne i Francuska televizija. U vrijeme predsjedničkog  mandata Giscard d’Estainga  uveden je dan šutnje, no predsjednik se Giscard d’Estaing  ipak, točno u 24 sata obratio Francuskoj naciji kao posljednji od predsjedničkih kandidata, čime je, naravno prekršio Zakon o šutnji, no time je predsjednik demonstrirao svoju snagu i trenutni položaj predsjednika, a na upit medija zašto je to učinio, odgovorio je: ˝cilj opravdava sredstvo˝. Predsjednik François Mitterrand, kada je postao predsjednikom Francuske, potpuno je počistio čitavu ekipu na Francuskoj televiziji, a što se tiče medija uveo je dvije velike i bitne novine:

            1) Imenovanje audio-vizualnog vijeća koje je osiguravalo neovisnost Francuske televizije kao i nesklonost bilo kojoj političkoj stranci.

            2) Osnovano je desetak nacionalnih radija i televizija koji su se, naprosto natjecali koja će nacionalna radio postaja ili televizija biti što objektivnija što se tiče političkih stranaka u Francuskoj.

            Danas je potpuno nemoguće da Francuska televizija favorizira neku političku stranku ili opciju, a ta Francuska iskustva primjenjena su na Hrvatskoj televiziji, za vrijeme direktorskog mandata g. Mirka Galića. Gospodin Galić posebno je istaknuo poznati britanski medij BBC za koji je rekao da je to institucija odnosno medijska kuća koja sama organizira svoj program i provodi ga bez obzira na politička i druga zbivanja u zemlji. Novinar ne može nositi stranački dres ili ako je već član neke političke stranke tada ulaskom u televizijski studio mora zaboraviti svoje stranačko političko članstvo i mora biti maksimalno objektivan. Što se tiče vlasti i medija, oni su u stanju prirodnog neprijateljstva. Svaka vlast želi imati utjecaje na medije bilo milom ili silom, odgovarajuće beneficije i ostale povlastice. Ukoliko novinarstvo služi politici tada se ne može govoriti o pravom novinarstvu. U današnje vrijeme je odnos politike i novinarstva konfliktan, a istraživanja pokazuju da samo 23% ljudi vjeruje novinarima, a svega 13% političarima.

U današnje vrijeme moć politike i političara pada a moć medija raste. Nemoguće je, bilo što sakriti od medija jer mediji žele sve znati pa se ulazi i u privatni život političara. Danas se ne može ništa sakriti od medija a političari kao javne osobe moraju biti uzorni i pripremljeni na sve moguće situacije kada su mediji u pitanju.

            Gospodin Mirko Galić posebno je istaknuo, da uz sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, danas imamo i medijsku vlast kao četvrtu vlast, te da je danas veći utjecaj medija na politiku nego li politike na medije. Politika jednostavno nema načina da bi mogla kontrolirati medije. Također, danas imamo i financijsku vlast kao petu vlast na koju politika nema nikakvog utjecaja. Jedina prava kontrola za medije je javnost, a ugled medija i politike sve više i više pada.

            U vrijeme srpske agresije na Hrvatsku veliki dio Francuske javnosti, intelektualaca i medija bio je na strani Hrvatske i hrvatskih građana. Jest da je, François Mitterrand stajao na strani Srba, a kao pripadnik stare političke francuske škole branio je povijest ili bolje rečeno prošlost, a nije vidio budućnost. Bio je protiv ujedinjenja Njemačke jer se bojao da Europa opet ne uđe u rat.

            Predsjednik  Jacques Chirac kao predsjednik Francuske puno je pomogao Hrvatskoj u borbi za samostalnost. Svoje predavanje gospodin Galić završio je konstatacijom da je svemoćna politika jako opasna, a nemoćna politika još je više opasnija.

 

S poštovanjem,

                                               

                                                                                Predsjednik ZAGORSKE STRANKE

                                                                                                     Miljenko Jerneić