Priopćenje za javnost

Zagorska stranka je na posljednjoj sjednici skupštine Krapinsko-zagorske županije postavila pitanje glede prijedloga o proglašenju Ivanščice Parkom prirode, a budući da je taj prijedlog upućen još prije sedam (7) godina županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije a po njemu se do sada ništa nije učinilo, bili smo dužni uputiti zahtjev gospodinu županu da to bude jedna od točaka dnevnoga reda na prvoj slijedećoj županijskoj skupštini. Ne znamo iz kojeg razloga skupština županije Krapinsko-zagorske nije do sada, kao jednu od točaka dnevnog reda razmatrala prijedlog Zagorske stranke o proglašenju Ivanščice Parkom prirode. Ivanščica je znatno veća po površini od Parka prirode Medvednica (proglasio Sabor Republike Hrvatske 1982. godine), i puno bogatija florom i faunom, te stoga smatramo da na slijedećoj skupštini jedna od točaka dnevnog reda, upravo treba biti problematika zaštite okoliša sa konkretnim prijedlogom da Ivanščica postane Parkom prirode i također da se intenzivira prijedlog o proglašenju jednog dijela Hrvatskog zagorja Regionalnim parkom.

Zagorska stranka, zatražila je od strane župana Krapinsko-zagorske županije gospodina Željka Kolara da se o tome obavijesti župan Varaždinske županije kao i skupština Varaždinske županije. Gore spomenuti prijedlog, upućen je i ravnateljici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije gospođi Dijani Klasić.

Budući da je zaštita prirode i okoliša vrlo bitna za opstanak ne samo stanovništva Hrvatskog zagorja već i čitave Hrvatske, nadamo se da će županijska skupština Krapinsko-zagorske županije čiji je župan gospodin Željko Kolar, imati razumijevanja za gore spomenutu problematiku, te pokrenuti potrebne mjere kako bi se što prije Ivanščica proglasila Parkom prirode i pojedini dijelovi Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije Regionalnim parkom.