Zašto je u Zagrebu propao prosvjed “Dajemo vam otkaz”

Zašto je u Zagrebu propao prosvjed “Dajemo vam otkaz”

            Na brzinu organiziran skup “Dajemo vam otkaz” po odazivu prosvjednika doživio je potpuni fijasko, pa se tako može smatrati uspješnimn miniranjem u režiji vladajućeg HDZ-a opterečenog brojnim aferama s najnovijom oko Ine teškom milijardu kuna. Naravno nigdje ne piše da je prosvjedni skup na Trgu Žrtava fašizma u Zagrebu pred sjedištem Hrvatske demokratske stranke bio režiran od samog HDZ-a s jedinim ciljem da mu se umanji važnost, odnosno spriječi masovni odaziv prosvjednika iz cijele Hrvatske. Međutim sve otvorene i skrivene indicije govore da iza praktički promašenog prosvjeda stoji sam HDZ.

            Treba se sjetiti da je nešto slično bilo, naravno opet u režiji HDZ-a, s kampanjom protiv uvođenja eura. Tu je ulogu lažnog domoljublja odigrala tzv. Suverenistička stranka na čelu s Hrvojem Zekanovićem a u pozadini s Ružom Tomašić, što se kasnije dokazalo Zekanovićevom ostavkom Suverenisti sa svojom ograničenom logistikom jednostavno su unaprijed bili osuđen na planirani neuspjeh. Samo jedan podatak, na Trgu bana Jelačića suverenisti nekoliko dana uoči zaključnog roka nisu imali uopće štand za prikupljanje potpisa. Takav ishod je  poslužio Andreju Plenkoviću da ustvrdi kako su građani odbili raspisivanje referenduma protiv uvođenje eura. Sličan scenarij odigrao se sa subotnjim prosvjedom “Dajemo vam otkaz”. Tu zadaću dobila je inicijativa “Slobodni zajedno” koju vodi vlasnik jedne teretane Andrija Klarić eksponiran u javnosti za vrijeme prosvjeda protiv mjera uvedenih u doba pandemije Covida. Nije bez značaja da je Andrija Klarić sin Jure Klarića  koji je uoči raspada Jugoslavije kao direktor uspješnog uvozno-izvoznog poduzeća “Voće” bio suradnik KOS-a.

            Najvažniji detalj u organizaciji tog prosvjeda koji se otkriva kao projekt vladajuće stranke jest činjenica da su organizatori odbili prihvatiti poznatu zviždačicu upravo iz Ine Vesnu Balenović, koja godinama unatoč svim prijetnjama vodi bitku protiv korupcije u državnoj naftnoj kompaniji. “Prestrašili su se da građani ne saznaju istinu o Ini! Kome smeta istina? Sramota!”, objavila je Vesna Balenović na Facebooku. Sasvim jasno istina o Ini smeta ukupnoj vladajućoj HDZ-SDP kasti, jer koliko je sa svojim umiješanim članovima u ovu megaaferu sada umiješan HDZ toliko ništa manje nije odgovoran ni SDP u čijoj je režiji prodan kontrolni paket kompanije mađarskom MOL-u. O tome Vesna Balenović očito više zna nego što je

-2-

dosad procurilo u javnost, ali su joj nedostupni mediji, a prije svega javni koji bi trebali biti na službi javnosti a ne korumpiranoj politici. Kad je već riječ o medijima znakovito je da je protuhrvatsko novinarsko društvo ne bez motiva napuhalo verbalnu svađu jedne novinarke s prosvjednicima, opisujući je kao napad na novinare, iako nije bilo nikakvog fizičkog kontakta u spomenutom slučaju. Odmah nakon tog navodnog napada Hina je kao dio te kampanje tobožnjeg napada na novinare objavila izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka koji govori o “strašnom napadu” na novinare, tražeći od nadležnih da počnu kažnjavati takve osobe. Drugim riječim Hrvoje Zovko kao predsjednik novinarske udruge koja bi se po svojoj prirodi trebala zalagati za slobodu mišljenja i izražavanja zagarantiranu Ustavom svojim izjavama i postupcima govori protiv te slobode.

            U svakom slučaju činjenica je da je prosvjed “Dajemo vam otkaz” u ovakvoj organizaciji propao jer zbrda zdola sklepana udruga “Slobodni zajedno” nije ni mogla privući s efektnim parolama građane, a neke stranke poput Mosta i Domovinskog pokreta samo su deklaratorno podržale prosvjed ali bez angažmana svojega članstva. U ovom slučaju zakazala je u cjelini saborska oporba jer nakon izbijanja megakorupcijske afere nije bio dovoljan samo zajednički zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora. Tako je politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u nedjelju rekao kako je jučerašnji prosvjed u Zagrebu potvrdio kako hrvatski građani nisu protiv vlade, da je podržavaju i da su svjesni kako zna upravljati u krizama. I tu politički tajnik HDZ-a ne govori istinu, jer to što je ovaj prosvjed propao ne znači da građani podržavaju Vladu, budući da u svim anketama čak gotovo tri četvrtine anketiranih ocjenjuju da Vlada vodi Hrvatsku u krivom smjeru.

            To naravno ni slučajno ne priznaje sam premijer Andrej Plenković koji čak i ovaj promašeni prosvjed vidi kao opasnost za njega i njegovu politiku. To što je uhićen jedan maloljetnik s nešto kompromitirajućih naprava on je digao na potenciju šire ugroze. Premijer je izjavio: “Prosvjed je propao. Organizatori nisu uspjeli iskoristiti enormno rašireni val mržnje koji se generira dugo vremena. Generirao se izrazito jako nakon afere vezano uz INA-u koja je afera pojedinca”. Andrej Plenković po tko zna koji put nastupa diktatorski jer govori o “raširenom valu mržnje”. Sasvim opravdanom revoltu što ga je u građanstvu izazvala megakorupcijska afera teška milijardu kuna, on naziva “valom mržnje”. Tu još jednom dokazuje da je mentalni komunist a ne demokrat jer ne može podnijeti kritiku javnosti u ovoj aferi  oko Ine u kojoj je umiješan član njegova stranke. On dalje kaže: “Taj rašireni tsunami mržnje koji je dolazio jednako i s lijeve strana i s krajnje desne strane očito se nije uspio spojiti u jednu artikulaciju nezadovoljstva”. Zgražanje izraženo u javnosti na razne načine nakon korupcijske megaafere on naziva “tsunamijem mržnje”, iako tu nema nikakve mržnje, nego očekivane reakcije javnosti na vrhunsku korupciju koja se dogodila za njegova mandata. Tom reakcijom Andrej Plenković samo još jdnom potvrđuje da nije demokrat, nego autokrat koji ne podnosi nikakvu kritiku jer je njegovo geslo “mogu što hoću”. Ono što je htio to je i ostvario, jer je zakulisnom manipulacijom s marginalnom udrugom “Slobodni zajedno” ostvario da prosvjed “Dajemo vam otkaz” bude  potpuni promašaj.

Vjekoslav Krsnik